________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gošća prve ovogodišnje književne večeri u Gradskoj knjižnici Dugo Selo sinoć je bila Katarina Pahljina koja je dugoselskoj publici predstavila svoj roman „Krivnje i oprosti“.

 

Katarina Pahljina rođena je 1959. u Voćinu, a sad živi u Zaprešiću. Tek nakon umirovljenja posvetila se poeziji i književnom stvaralaštvu no ubrzo njene pjesme i kratke priče objavljene su u raznovrsnim međunarodnim zbornicima. Do sada je objavila zbirke pjesama „Sanje“, „Vatrena žena“ te zbirku priča i pjesama pod nazivom „Djevojčice…pusti nas“. Dobitnica je plakete „Mihovil Pavlek Miškina“ za pjesništvo na književnom standardu 2023. godine, te je članica Matice hrvatske i Hrvatskog sabora kulture.

Njen prvi roman „Krivnje i oprosti“ uključuje autobiografske, ali i fiktivne elemente te donosi glavnu tužnu priču o devetogodišnjoj djevojčici Mariji u čijem je slučaju roditeljska pažnja i ljubav zakazala. Naime, djevojčica je od svoje majke optužena za krađu obiteljskog novca, koju ona nije učinila. Radnja ovoga romana događa se u autoričinom rodnom kraju - Voćinu, Slatini i Virovitici te kroz tri paralelne priče progovara o životu u ruralnim sredinama druge povoce 20. stoljeća. Jedna je priča o djetinjstvu djevojčice Marije, druga o teti Rezi, a prikazuje kako se nekad emigriralo u Ameriku i kako su se ljudi tamo snalazili, a treća o izmišljenom Mati koji predstavlja ljude koji su preživjeli Križni put i događanja tih godina.

Posebnost romana su i etnografski elementi, prikazujući vrijedan i težak život, zajednicu, obiteljske odnose i običaje u malom slavonskom mjestu. Sadrži živopisne opise vršidbe, čehanja perja, ali i sjećanja na pojedina događanja kao što su proslava blagdana Male Gospe Voćinske, priprema za Božić, preseljenje u Slatinu…Kao najvažnija poruka romana ističe se važnost ljubavi i povjerenja u obitelji, temelja za sretniji život, ali i oprosta na samom kraju. Autorica Katarina Pahljina drži kako je knjiga namijenjena svima, kako starijoj, tako i mlađoj publici jer svi će se moći u njoj prepoznati.

Moderatori književne večeri bili su recenzentica i pjesnikinja Vesna Premer i ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo Predrag Topić, dok je ulomke iz knjige predstavio Želimir Novak i sama autorica. U glazbenom dijelu večer je svojoj izvedbom uljepšala Nela vulineca na klarinetu, učenica Srednje glazbene škole Dugo Selo u pratnji mentora prof. Nevena Tabakovića. I.G.O.

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66