Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, čija je tema Muzeji – između stvarnog i digitalnog, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine, održat će se u skladu s važećim epidemiološkim propisima uz obvezne COVID-potvrde. Devetu godinu ovoj velikoj manifestaciji svojim se sadržajem pridružuje i Dugo Selo, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta.

Program uključuje predstavljanje slikovnice pod nazivom „Martina u zemlji sv. Martina", izložba crteža iz slikovnice te projekciju videa na temu slikovnice. Zanimljivu knjigu ilustrirao je akademski slikar Robert Samardžić, a tekst je napisao Nenad Haleuš Mali, profesor povijesti i filozofije. U slikovnici je prikazana povijest Grada Dugoga Sela, Općine Rugvica te Općine Brckovljani. Izložba i predstavljanje počinje u 18 sati u velikoj dvorani POU-a Dugo Selo. Cjelokupno događanje trajat će do 22 sata, ulaz je slobodan.

Osim promocije tiskanog izdanja, digitalnim putem, na mrežnim stranicama POU-a te webu „Dugoselske kronike“ bit će predstavljen video u kojem o znamenitostima i zanimljivostima svog kraja govore djeca. Tako o Dugom Selu govori Perun Dopuđa Novotni, učenik 2.b razreda OŠ Ivan Benković, učiteljica Sofija Štefanac Klobučar; o Brckovljanima Tiana Varešković, učenica 3.b Područne škole Lupoglav, učiteljica Danijela Knežević; o Rugvici Lucija Rumenčić iz 5.b OŠ Rugvica, razrednica Senka Vukoja.

Više o događanju OVDJE

Donosimo djelić atmosfere s današnjeg snimanja videa:

  • f1f1
  • f2f2

 

 

MUZEJI - IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. To znači u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika "adaptirale" na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja. Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja.

Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovu je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije. Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat ćemo i u sedamnaestoj Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske. Nakon konzultacija s brojnom hrvatskom muzejskom zajednicom, nastavljamo s organizacijom 17. NOĆI MUZEJA u uvjetima kada će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.