Nakon svega nešto više od godinu dana od njene najave – pjesme Dragice Pjevac ugledale su svjetlo dana, kao njeno 12. izdanje tiskano krajem 2021. godine.

Njena nepresušna kreativnost, energija, upornost i dosljednost još jednom su potvrđene, a kao plod su nastali „Dodiri stvarnosti“ – zbirka stotinjak introspektivnih pjesama, zapisa i osvrta u kompilaciji s drugim autorskim tekstovima. Autorica knjigu dijeli na pet cjelina koje ih međusobno povezuje, dodiruje svojim lirskim zapisima. Prva cjelina posvećena je njenoj prerano preminuloj kćeri, umjetnici s dugogodišnjom karijerom u Nizozemskoj Nini Pjevac, kao i neostvarenom suautoru ove knjige, iznenada preminulom dr. med. spec. Anti Kujundžiću, ginekologu dugoselskog Doma zdravlja – pisanu posvetu njima prepušta obitelji pokojnog Kujundžića, kao i njegovom kolegi dr. med. Josipu Šolinu, dok o Nini i njenom umjetničkom radu i talentu pišu njezini nizozemski kolege. Druga cjelina obuhvaća autoričnu emotivnu i refleksivnu poeziju koju dijeli na podcjeline, dok u trećoj cjelini svojim autorskim tekstovima sudjeluju njeni suradnici – dr.med. Sunčana Žuteković piše o empatiji, Tena Rak pridonosi pjesmom o praznini, Ana-Marija Šprihal kazuje o prolaznosti, a Lela Zadražil piše o dodirima. Četvrta cjelina posvećena je svim njenim prethodnim suradnicima tijekom njenog radnog, ali i životnog vijeka, svima koji su je na neki način dodirnuli, inspirirali i podržavali, a petom cjelinom zaključuje ediciju donoseći pjesmu Renate Veličan, uz riječi zahvale same autorice.

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi Dragice i Tihomira Pjevca, dok su urednici Ivan Kujundžić, dr. med. i Slivija Pjevac Tomšić. Iako je promocija bila zakazana još krajem studenoga, zbog epidemiološke situacije nije održana, no autorica se nada kako će nova godina biti u tom pogledu sretnija. Nadamo se i mi, jer Dragica Pjevac i njen kreativni genij nakon gotovo 83 godine (uskoro joj se bliži i rođendan) zadivljuje i impresionira mnoge; i sa nepresušnom snagom i voljom on grabi dalje, jednako pozitivno, jednako proaktivno – okupljajući oko sebe mnoge, dodirujući još brojnije.    I.G.O.