U srijedu 30. lipnja u Domu Mjesnog odbora u Drenčecu predstavljena je knjiga „Čarolija vremena i prostora“ autorskog tima: Dragica Pjevac, Ivan Šutej i Ankica Cvijanović.

Ta fotografijama bogato ilustrirana i dokumentima potkrijepljena knjiga govori o povijesti obitelji Kinder iz Drenčeca koju su životni putovi doveli do Dugog Sela, a čije se rodoslovno stablo danas nastavlja u obitelji Cvijanović. Ovaj naslov je tiskan u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo.

O knjizi su nadahnuto govorile Dragica Pjevac i Ankica Cvijanović donoseći svoja zapažanja o nastanku knjige te silnom trudu koji je trebalo uložiti da nastane jedan ovako zanimljiv naslov. Zahvalile su se svima koji su doprinijeli nastanku ove knjige, naročito gradonačelniku Grada Dugog Sela Nenadu Panianu te dogradonačelnici Jasminki Kokot Bambić, ali i bivšem gradonačelniku Stipi Veliću.

Ivan Šutej se s genealoškog stanovišta osvrnuo na prva spominjanja obitelji Kinder u povijesnim zapisima kao i na njihovu dokumentima dokazanu dugu prisutnost na ovim prostorima.

U ime nakladnika o knjizi je govorio i Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo, te naglasio veliko etnološku vrijednost knjige. Posebno se to odnosi na vrlo bogatu fotografsku građu koja nam uvjerljivo dočarava svakodnevni život naših starih.

Nazočnima se obratio i brigadir HV u mirovini Nikola Tominac koji je istaknuo važnost ovakvih projekata kao dio čuvanja naše baštine.

Svečanost su glazbom uljepšali Ivan Šutej, gitarom i glasom, te Siniša Cvijanović na klavijaturama.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66