Sudeći prema vrlo ležernoj, humornoj, nepretencioznoj atmosferi na promociji nove knjige Irineja Mucaka, protekle subote, 10. srpnja na terasi bivšeg restorana Športski – i ona je održana sasvim na njegov način!

Razgovor urednika Predraga Topića i autora te ljetne, vruće večeri, uz pokoje osvježavajuće „pićence“, s kojima je inače ponuđena i sama publika, obuhvatio je široki raspon tema, no uvijek je poveznica bila Mucakova zbirka proze. U samom predgovoru Topić govori o stilu koji ga podsjeća upravo na „razgovore na šanku“, što je i autor potvrdio navevši da je inspiracija za više priča proizašla iz niza takvih razgovora.

„Ljudima je potrebna komedija, humor. Sve je teže vidjeti ljude s osmjehom na licu. Meni kada je bilo najteže u životu, nastojao sam situaciju preokrenuti na humor – i to mi je najviše pomoglo. Takav način razmišljanja prenosimo i u pisanje“, poručio je Mucak. Njegove priče, crtice, osvrti i komentari nastali su tijekom protekle godine kao dio kolumne na braniteljskom portalu udruge Crne mambe, a obuhvatile su teme o pandemiji, politici, aktualnim društvenim problemima i utjecaju na „male ljude“, donoseći i neke teme iz osobnog života, ljudskim odnosima s dozom nostalgije. Svoju ljubav prema glazbi Mucak njeguje i danas pa nas je podsjetio na svoju suradnju s grupom Studio ENVI i Dragom Pešunom s kojim je prošle godine realizirao video spot s pjesmom Martin Breže. Pešun i ENVI stoga su u nekoliko navrata tijekom promocije nastupili sa svojim repertoarom, najavivši ujedno kasnije te večeri samostalni koncert koji je održan na platou kod POU. Mucak se osvrnuo na neke momente u video spotu koji su se pretočili i na samu naslovnicu knjige, odajući počast njegovim idolima – šešir Miroslav Krleža i Tom Waits, scena kod crkve Rolling Stonesi, prelazak preko pješačke zebre Beatlesi i sam naslov Frank Sinatra – i sve to opet učinjeno je na samo njegov svojstven način – način Irineja Mucaka.

Zbirka je izdana u sklopu Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Dugo Selo „Terra sancti Martini“ čije izdavanje pokriva Grad Dugo Selo, a tom prilikom promociji je prisustvovao i gradonačelnik Nenad Panian i njegovi suradnici, uz brojnu publiku te večeri. Svi zainteresirani koji nisu imali priliku doći na promociju i kupiti knjigu, mogu je nabaviti u Gradskoj knjižnici po popularnoj cijeni.  

I.G.O.

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88