U Glazbenoj školi Dugo Selo, u organizaciji Društva albanskih umjetnika Hrvatske "DEA" predstavljena je knjiga o najistaknutijim ženama u albanskoj povijesti od doba antike do suvremenog doba "Istaknute albanske žene" autorice Edi Shukriu. Renomirana kosovska znanstvenica, sveučilišna profesorica i spisateljica, u proslovu je iznijela kratku povijest Albanaca kao i izreke istaknutih albanskih žena. 

Ovo je druga promocija, napomenula je Valentina Mrijaj, predstavnica albanske nacionalne manjine Grada Dugog Sela zahvalivši svima koji su doprinijeli da se održi. Izdvojeno je kako se radi o dobrom primjeru suradnje iz područja kulture, a nastojat će se proširiti i s drugim albanskim udrugama u Zagrebu. Organizirana je u suradnji sa Savjetom nacionalnih manjina RH, sudjelovali su Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Martin Berishaj te Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica Hrvatskog Sabora.

Kako se čulo, albanska zajednica izuzetno je aktivna, narod je to bogate i slavne prošlosti koja je zalog za sadašnjost i budućnost. Osim što su poznati obrtnici, oni su znanstvenici, kulturnjaci, medicinari, uspješni su na gotovo svim poljima.

Odličnu suradnju i obol koji daju Dugom Selu, istaknuo je gradonačelnik Nenad Panian koji je promociji nazočio uz predsjednika Gradskog vijeća Krunu Blažinovića, pročelnika odjela za društvene djelatnosti Borisa Savića i ravnatelja Glazbene škole Darija Cebića.

O položaju albanske žene kroz povijest te o važnosti same knjige govorila je književnica Ljiljana Llilli Koci koja je ujedno i prevoditeljica. Istaknula je kako je to prva knjiga uopće koja na takav način govori o albanskoj ženi. O samoj knjizi govorila je doktorica znanosti Marija Buzov naglasivši kako je čitanje ovog izdanja dobra prilika da se bliže upoznamo s albanskom kulturom uopće. U svojem izlaganju izdvojila je nekoliko biografija, među njima su i poznata glumica Irena Papas, operna pjevačica Marie Kraja, Majka Tereza. Iako one nisu u ovoj knjizi, spomenute su i danas svjetski poznate Albanke – Dua Lipa i Rita Ora. One će svakako biti spomenute u nekom novom izdanju jer autorica Shukriu teži da se prvi svezak nadopunjuje i da će nastati nove knjige s nadom kako će to potaknuti aktivnost suvremenih albanskih žena i poticati ih, u svim područjima života. Prema povijesnim izvorima u knjizi, ustrajnost i žrtva, otpor i izdržljivost, kao oblik otpora u stremljenjima ka slobodi i neovisnosti, uvijek je prisutna. Od antike albanske žene njeguju duh obiteljskog odgoja, narodnu i urbanu tradiciju te se ističu u vojnim, političkim kao i obrazovnim, kulturnim i znanstvenim područjima. „Iz mnoštva albanskih žena, koje su ustrajale i djelovale u burnim vremenima, nikle su istaknute ličnosti, čija su djela premašila nacionalne i rodne granice. One su dokazale da um ne ovisi o rodnom identitetu, a svojim su djelima pokazale da nema sile koja može zaustaviti svete težnje jednog naroda prema samoopredjeljenju, sveobuhvatnoj emancipaciji i postizanju ravnopravnosti“, piše Edi Shukriu u proslovu svoje zanimljive knjige.

Promociju knjige nastupom je popratila pijanistica Lorena Rozić, višestruko nagrađivana učenica Glazbene škole Dugo Selo.amš

  • a1a1
  • a2a2
  • a3a3
  • a4a4
  • a5a5
  • a6a6
  • a7a7