________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bliži se 3. srpanj i 15. obljetnica postavljanja stope sv. Martina na staru crkvu.
"Dođite i uživajte u brojnim aktivnostima Ljetnog sv. Martina. Za djecu - srednjovjekovne igre, drveni konjići, mačevi i viteški turniri, priče o Zmaju i vrtnja na starinskom vrtuljku.
Za odrasle - kušanje vina, razgled Gradskog vinograda, likovna radionica “Boje i vino”. Pridružite nam se i na humanitarnoj radionici “Plašt svetog Martina” i sami oslikajte svoj ruksak ili torbu. Kušajte martinski gulaš i templarske kekse. Pljeskom nagradite vlasnike najljepših okućnica i najboljih vina! Vozite se kočijom, razgledajte ponudu lokalnih OPG-ova, zaigrajte badminton, napravite piknik pred šarenim šatorom. Večer dočekajte uz nastup KUDa Preporod, Glazbene škole i Kraljeve ulice. Vidimo se, zar ne?
Dobrodošli na Martin breg!", poziva Turistička zajednica Grada Dugog Sela.

Postavljanjem stope na staru crkvu sv. Martina na Martin bregu 4.7. 2007. Dugo je Selo, a time i Hrvatska, postalo dijelom europske kulturne rute svetog Martina.

 Martinski projekt je širokih europskih razmjera, ne samo po svojoj prirodi već i službeno. Naime, Vijeće Europe (Strasbourg) i Europski institut kulturnih itinerera (Luxembourg) ocijenili su 2005. godine kulturni itinerer „Sveti Martin Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”  - velikim europskim kulturnim itinererom. 

Opći dugoročni ciljevi projekta su promišljanje, promicanje i revalorizacija martinske materijalne (crkve, kapele) i nematerijalne baštine (običaji, pjesme i sl.).

Uz obilježavanja postavljanja prve hrvatske martinske stope, u nedjelju 3. srpnja, prisjetit ćemo se templarske prošlosti kraja (igrati srednjovjekovne dječje igre, kušati templarske kolačiće...), kao i vinogradarske tradicije (posjet Gradskoj kleti i vinogradu  i 28. izložba vina, podjela martinskog vinskog gulaša za sve i slikarska radionica Boje i vino), a nastojat ćemo i širiti karitativni duh kroz radionicu Plašt svetog Martina u kojoj će djeca oslikavati platnene ruksake i torbe, a prikupljeni prihod uplatiti se potrebitima.