________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian u prisustvu njegove zamjenice Jasminke Kokot Bambić i pročelnika za gospodarstvo i financije Deana Dragičevića danas je održao konferenciju za novinare vezanu uz prijedlog gradskog proračuna za 2022. godinu koji će se razmatrati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća planiranoj 16. prosinca.

 

„Ukupni proračunski okvir za sljedeću godinu iznosi 112 milijuna kuna i po prvi puta podijeljen je na dva upravna odjela – društvene djelatnosti 48 milijuna kuna i gospodarstvo i financije 64 milijuna kuna. Naime, na prošloj sjednici donesen je novi ustroj Grada Dugog Sela po kojima više nemamo 4 pročelnika i 4 odjela, već dva i sistematizacijom od 1. siječnja sljedeće godine raspisat ćemo natječaj za nove pročelnike te preraspodijeliti sistematizacijom postojeće djelatnike te za buduće djelatnike koji će biti potrebni u sljedećem razdoblju. Prvi put unutar odjela za gospodarstvo i financije Grad će imati odsjek za EU fondove te već postojeći Odsjek za komunalno gospodarstvo unutar kojeg je planiran Program građenja komunalne infrastrukture u iznosu od 27 milijuna kuna i Program održavanja komunalne infrastrukture koji će raspolagati s ukupno 11 milijuna kuna. Ovo je bitno istaknuti jer imamo velike građevinske i komunalne radove na području grada od strane VIOZŽ-a te vlastitim sredstvima iz zaduženja koja smo uložili u izgradnju nogostupa, asfaltiranje cesta i nadamo se da ćemo do kraja mandata u svim područjima u kojima postoji stambena izgradnja asfaltirati prometnice.

U sljedećoj godini značajna sredstva uložit ćemo u ulaganja u razvoj gospodarstva. Napokon smo nakon ulaganja u komunalnu infrastrukturu došli do najvažnijeg područja, a to je razvoj gospodarstva. Puno kvalitetnih gospodarstvenika, domaći, mladih, došlo je u naš grad i na ovaj način nastojat ćemo i pomoći još više, i to u novoostvarenoj poslovnoj zoni Črnovčak. U istoj zoni rezervirali smo 10,6 milijuna kuna za infrastrukturno opremanje zone te isto tako u Črnovčaku planiramo ostvarenje Poduzetničkog inkubatora vrijednosti 11 milijuna kuna za koji smo proračunom osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju. Infrastrukturnim projektima sljedeće godine predviđa se realizacija rotora kod LIDL-a za 1,5 milijuna kuna; nogostupi u Velikoj i Maloj Ostrni, u Domobranskoj ulici, u Ulici I. Lovretića, Ivana Gorana Kovačića, Šaškovečka, 1. Savski odvojak, Rugvička u iznosu od 6 milijuna kuna. Završavamo i projekt Domjanićeve ulice s pripadajućom biciklističkom i pješačkom stazom te novim parkirališnim prostorom za ukupno 2 milijuna kuna. Zatim, početkom godine kreće i Pam trek od 1,5 milijuna kuna, radovi na izgradnji dvorane u Dječjem vrtiću Dugo Selo 2,5 milijuna kuna, opremanje dječjih igrališta 500.000 kuna i naravno završetak projekta uređenja Kulturnog centra za posjetitelje u vrijednosti oko 7 milijuna kuna. U gradnju ćemo tako po prvi puta uložiti preko 30 milijuna kuna, bez obzira na EU fondove i dinamiku priljeva sredstava od države. Osigurali smo preko 11 milijuna kuna na održavanje, za nerazvrstane ceste preko 6 milijuna kuna. Prijavljujemo i dva vrtića, dogradnja vrtića u Lukarišću i izgradnja novog vrtića u Velikoj Ostrni te Poduzetnički inkubator za natječajna sredstva za oporavak. Drugi odjel za društvene djelatnosti ima novosti, ove godine dodijelili smo stipendije svim prijavljenim stipendistima jer smatramo da su oni naša budućnost, stipendiranje izvrsnosti, znanja i mogućnosti ostanka mladih u gradu. Budući da su poskupile logopedske usluge povisujemo sufinanciranje s 45 na 90 kuna. Povisili smo sufinanciranje cijene boravka djece u privatnim vrtićima s 1.100 na 1.300 kuna, tako da je ovime izjednačena cijena koju plaćaju roditelji u gradskom i privatnim vrtićima“, navodi gradonačelnik.

Pročelnik Dragičević naveo je kako „trenutno izvršenje proračuna iznosi 75 milijuna kuna, a do kraja godine planira se 90 milijuna“. „Zadnji rebalans je pokazao 123 milijuna kuna, no u isti je uvršteno kreditno zaduženje od 18 milijuna kuna. Tim zaduženjem planirano ulaganje za cestu Črnovčak 10,5 milijuna kuna te ostalih 7,5 za projekt uređenja pet nogostupa. Svi ti projekti ne mogu se izvršiti u ovoj godini, već tijekom prve polovice sljedeće godine. Proračunski okvir iznosi 112 milijuna kuna, od toga porezni prihodi su planirani na razini ove godine“, kazao je između ostalog pročelnik.

Prezentirajući Poduzetnički inkubator gradonačelnik je istaknuo kako će se izgraditi na istočnom ulazu u poduzetničku zonu Črnovčak, na 5.000 m2 zemljišta na kojem će sam objekt imati 800 m2. U tom prostoru će biti smješteno sve što je potrebno mladim poduzetnicima da bi razvili svoju poslovnu ideju, u prizemlju je previđen prostor za proizvodnju, dok su na katu planirani uredski prostori. Ideja Inkubatora je da okupi mlade poduzetnike koji pokreću start upove i početne firme. Inkubator će pored toga nuditi i gotove informatičke programe koji su u centralnom sustavu uz korištenje prostora po vrlo povoljnoj cijeni.

Vezano uz nedavnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća novinare je zanimalo što izvršna vlast očekuje na sljedećoj sjednici Vijeća.

„Uvijek dajem zakonodavnoj vlasti, odnosno vijećnicima, mogućnost da se dogovore. Naime, budući da imamo 5 vijećnika, HDZ i MB 365 5 i tu su još vijećnici Građanske inicijative Drugo Selo, SDP-a i Domovinskog pokreta, nadamo se da u dosadašnjoj suradnji, osim nekih diskrepancija u odnosu gradonačelnika prema vijećnicima što je osobno razmišljanje, ja sam otvoren za sve. I u svim ovim pregovorima davao sam prednost dobrim idejama i ono što je već realizirano nisam htio objašnjavati. Građanska inicijativa je odlučila što je odlučila. Predsjednik GV je odstupio, i u idućem razdoblju odlučit će se o novom predsjedniku ili će sjednicu voditi potpredsjednik. Ne želim se u to miješati, to je njihovo prava, uloga i zadaća. Nadam se da će GV s novim predsjednikom podržati izvršnu vlast kako bi Grad mogao ići naprijed. Čekali smo amandmane, no nitko ih nije uputio. Nadam se da na samoj sjednici neće biti amandmana jer je to kontraproduktivno“, odgovorio je gradonačelnika. Pročelnik Dragičević se nadovezao te dodao kako je „prihvaćen prijedlog Građanske inicijative prihvaćen koji se odnosi na rekonstrukciju školskog igrališta u OŠ Ivan Benković“.

Gradonačelnik na kraju pressice najavljuje kako će u ovom mandatu biti završena treća osnovna škola u Dugom Selu, te kako u sljedećem četverogodišnjem razdoblju od 2025. do 2029. godine zatražit će se izgradnja i 4 osnovne škole u Dugom Selu, jer do 2030. godine planirana je jednosmjenska nastava.

I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • inkubatorinkubator