________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na 22. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije 10. prosinca 2020. godine na dnevnom redu nalazio se najvažniji dokument – prijedlog Proračuna Zagrebačke županije za 2021. godinu „težak“ 1,27 mlrd. kuna. Uoči održavanja sjednice, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić (HSS) održao je konferenciju za medije, navodi u svom prioćenju HSS Zagrebačke županije.

 

Očekujemo da će trenutni župan Stjepan Kožić i njegova nezavisna lista s HDZ-om i partnerima, hvaliti proračun kao razvojan, održiv i socijalan. Na temelju iskustva iz protekle dvije godine, jasno je da u praksi nije tako. HSS nema povjerenje u dio čelnika županijskih trgovačkih društava, ustanova, pročelnika, nažalost i samog župana Stjepana Kožića kao i predsjednika Skupštine Matu Čička.

Iza samih brojki u prijedlogu Proračuna za 2021. godinu krije se isključivost u podjeli financijskih sredstava prema stranačkoj pripadnosti, netransparentnost, nepotizam te šikaniranje i pritisci na one koji ukazuju na nepravilnosti. Naime, nakon što je trenutni župan Kožić iskoristio HSS u financijskom i organizacijskom smislu da bi na izborima 2017. godine postao župan, 2018. godine prevario je glasače napustivši HSS da bi bezuvjetno na vlast u Zagrebačkoj županiji doveo Barišićev, Čičkov i Mastenov HDZ.“ istaknuo je Frankić.

HSS je protekla dva desetljeća kao najjača stranka u Zagrebačkoj županiji postavio današnje temelje „zelene“ županije kao prosperitetnog i privlačnog mjesta ugodnog za život, bio nositelj kvalitetnih projekata, ravnomjernog razvoja te obrazovnog, zdravstvenog prostornog, prometnog, ruralnog i cjelokupnog napretka Zagrebačke županije.

U vrijeme korona-krize propuštene su mnoge konkretne mjere koje su kvalitetnije i učinkovitije te na jednostavniji način služe našim OPG-ovima i poljoprivrednicima. Kao jedan od primjer navodimo da je Zagrebačka županija kao perjanica i „zelena“ županija, unatoč obvezi brige za opstanak i očuvanje ruralnih prostora i prirodnu baštinu, prije dvije godine ukinula potporu za očuvanje genetske raznolikosti izvornih i zaštićenih pasmina, a u proračunu za 2021. godinu nije se našla iz čistog nemara Upravnog odjela za poljoprivredu.

Zagrebačka županija ponosi se s velikim udjelom proračuna u kojem se izdvaja za školstvo. Tako i treba biti. No iza brojki u proračunu krije se bojkot i opstrukcija prema programima i projektima onih općina i gradova koji nisu po volji Kožiću i partnerima iz HDZ-a. Kao primjer navodimo Područnu školu u općini Farkaševac gdje unatoč brojnim apelima i upozorenjima načelnika Dražena Draganića (HSS), tijekom najmanje dvije godine učenici nisu imali minimalne sanitarne uvjete. Nedopustivo u 21. stoljeću!

U doba korona krize i kad gospodarski slom kuca na vrata, kada Zagrebačka županija kao javna služba mora pokazati osjetljivost i solidarnost, dio županijskih ustanova i trgovačkih društava radi upravo suprotno. Kao primjer navodimo podizanje koeficijenata djelatnicima u Javnoj ustanovi Zeleni prsten gdje ravnateljica i Upravno vijeće uz suglasnost župana Kožića novom sistematizacijom podižu radnicima koeficijente unatoč tome što je od dolaska nove ravnateljice sredinom 2019. godine, ujedno sestre potpredsjednika županijskog HDZ-a, sama realizacija tekućih projekata smanjena, a niti jedan novi projekt financiran iz EU fondova još nije dobiven. Podsjetimo, EU projekti koji su trenutno u provedbi prijavljeni su još za vrijeme bivše ravnateljice Martine Glasnović.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić (HSS), unatoč tome što je 2017. godine voljom birača izabran u izvršnu vlast, bio je isključen iz izrade prijedloga Proračuna za 2021. godinu te ga sam župan i dio županijskih službi i ustanova opstruira u traženju informacija o transparentnom radu i na koji način se troši javni novac, HSS nema povjerenje da će provedba i realizacija programa i Proračuna biti pravedna i održiva, transparentna i ravnomjerna.

Uz sve navedeno te zbog štete ugledu Zagrebačkoj županiji od strane trenutnog predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Mate Čička vezano na afere koje su u proteklom razdoblju punile medijske stupce kao i prikrivanja informacija dijela županijskih službi i ustanova zamjeniku župana Hrvoju Frankiću, HSS nije podržao prijedlog Proračuna za 2021. godinu i Rebalansa proračuna za 2020. godinu kao što niti ne podržava trenutno vladajuću skupštinsku većinu.

Zagrebačka županija mora biti otvorena, transparentna i dostupna svim svojim stanovnicima!

HSS Zagrebačke županije