Domovinski pokret Miroslava Škore - ogranak Dugo Selo danas je u Perivoju grofa Draškovića predstavio svoj odbor mladeži i njihov plan rada. Ovo je ujedno i prva u nizu konferencija za medije na kojima će predstavljati svoje projekte, kazao je uvodno potpredsjednik podružnice DP-a Zagrebačke županije te dugoselskog ogranka Luka Tkalčević. Više o analizi problema s kojima se susreću mladi s područja Dugog Sela, o ciljevima i projektima govorili su članovi odbora, većinom studenti različitih usmjerenja koji svoja znanja žele iskoristiti za boljitak grada. Tako su danas govorili o projektima: sustavni javni gradski prijevoz, nova Gradska knjižnica, mobilna aplikacija za transparentnost rada vlasti i gradske uprave te osnivanje Glazbene akademije.

Predsjednik odbora Mladi DP Dugo Selo Antonio Marina kazao je kako je dužnost svakog građanina da se bori za boljitak svoje države i to počevši s lokalne razine. Njihovo djelovanje usmjereno je i na mlade obitelji kao i potrebe starije populacije iz perspektive razmišljanja mladih. Dugo Selo je i može biti grad mladih, a ne „grad slučaj“. Sjednice Gradskog vijeća šalju lošu sliku mladima. Politika se mora očistiti, upravo to mogu učiniti mladi, smatra A. Marina. Spomenuo je i kako su bili u akcijama pomoći na potresom pogođenom području, pomogli su i financijski. Od problema, izdvojio je nepostojanje sustavnog javnog prijevoza što otežava kretanje i mladima i starima prema željezničkom kolodvoru i drugim bitnim sadržajima. Prema njihovoj analizi, oko 900 učenika i studenata dnevno migrira prema Zagrebu i okolici. Tu je porast stanovništva i gustoća naseljenosti. ZET nije dovoljan za potrebe grada, preskup je iznos od 7,5 mil.kuna godišnje, iznio je podatke predsjednik mladeži dugoselskog DP-a. Cilj je povezati sva naselja, prometno rasteretiti centar. Za financiranje projekta prijevoza iskoristila bi se sredstva gradskog proračuna, susjednih općina te EU fondova. Nema ni adekvatnog mjesta za učenje velikog broja studenata i učenika, prostor Gradske knjižnice je premali. Gradnja moderne nove knjižnice bi proračun koštala oko 4,5 mil.kuna bez PDV-a i kupnje zemljišta. Za podizanje društvenog života žele osnovati Klub studenata Dugog Sela koji bi bio povezan sa Savjetom mladih. Knjižnica bi bila mjesto okupljanja i učenja, organizirali bi razne debate i tribine Također, ideja je i dugoselska Brucošijada.

Tajnik Ante Herceg uključio se u DP jer je svjestan društvenih deformacija i želi doprinijeti promjenama na bolje. Predstavio je projekt online mrežne platforme, mobilne aplikacije koja bi omogućila građanima veću transparentnost rada predstavničke i izvršne vlasti. Uvid u gradski proračun, pregled i ocjenjivanje rada, odluka javnih službi, pristup informacijama, natječajima te ponudu i potražnju poslova što bi mladoj populaciji dalo interakciju s budućim poslodavcima i obrnuto. Okvirna cijena projekta je oko 80.000 kuna, novac bi se izdvojio iz gradske blagajne i EU fondova, naveo je Herceg. Osnivanje Glazbene akademije također je jedan od danas predstavljenih prijedloga Mladih DP-a Dugo Selo, više o tome govorio je aktivni član Josip Galić. S obzirom na velik broj talenata, zalažu se za pristupačnije obrazovanje, da mladi ljudi efikasno rastu u svom okružju i da izađu u svijet kao visokoobrazovni ljudi, podigla bi se svijest o kulturi i glazbi. Prostor za osnivanje akademije mogla bi biti vojarna – prostor s velikim neiskorištenim potencijalom. Formacije o proračunu uslijedile bi početkom same gradnje, no kako se radi o obnovi objekta kapital bi bio manji, istaknuo je Galić.

Odbor Mladi DP-a Dugo Selo osnovan je početkom godine zbog velikog interesa, pozvani su svi da se pridruže, iznesu svoje ideje, prijedloge i primjedbe jer oni žele raditi za društvo s društvom, sve aktivnosti dostupne su na njihovoj FB stranici, rekao je na kraju Tkalčević.amš