Za subotu je u Rugvici najavljena ekološka akcija "Sava kojoj pripadamo" koja će se održati povodom Dana planete Zemlje. Tim povodom čistit će se okoliš uz korito rijeke Save.

 

Pripreme za manifestaciju koja će svoj završetak imati na savskom otoku u punom su jeku, a tijekom jučerašnje vožnje Save, načelniku Mati Čičku za oko je zapeo zanimljiv detalj. Naime, na obali je viđena crna roda, koja se i kao simbol nalazi u općinskom grbu.
Crna roda je pored bijele rode jedina vrsta iz porodice roda koja se gnijezdi u Europi i vrlo je rijetka. Neznatno je manja od bijele rode. Glava, vrat, gornji dio tijela i prsiju im pokriva crno perje s metalnim, ovisno o kutu svjetla zelenkastim, purpurnim ili čak bakrenastim odsjajem. Samo prsa, trbuh, donji dio krila neposredno uz tijelo i donji dio repa su im bijeli.
Upravo zbog činjenice kako je crna roda rijetka vrsta, očuvanje okoliša i prirode s naglaskom na rijeku Sava treba nam biti misao vodilja, ističe načelnik Mato Čičak.
-Voda kao izvor života, esencija življenja, neizmjerna inspiracija i razlog sreće važna je za svako živo biće na našem planetu. Zato smo se i ove godine odlučili pokazati da Rugvica brine o svom najvećem bogatstvu – rijeci Savi. Briga o Savi naš je glavni zadatak i obaveza, a taj zadatak moramo shvatiti ozbiljnije nego ikad- kazao je načelnik Čičak, u uputio poziv svima da se priključe ovoj akciji.
Okupljanje svih sudionika je u 9,00 sati ispred općinske zgrade, dok je za 13 sati na savskom otoku najavljen zajednički ručak svih sudionika. (IĐ)