________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Profesorice iz OŠ Rugvica Petra Sekulić i Monika Puhalović  sudjelovale su od 17. do 20. listopada 2023. na međunarodnoj konferenciji iz GLOBE-a koja se održala u Rigi, Latvija.

U srijedu 18. 10. na  GLOBE marketu prezentirale su, u obliku interaktivne radionice, rezultate projekta “Physico-chemical analysis and microplastic analysis in the Sava River”. Sudionici su imali priliku upoznati se s vrstama mikroplastike i količinom mikroplastike u rijeci Savi. Projekt je rađen kao usporedba fizikalno - kemijskih parametara i količine mikroplastike u rijeci Savi kod Rugvice i nizvodno u Sisku. Prema rezultatima projekta bilo je vidljivo da je kvaliteta vode rijeke Save u Sisku lošija nego u Rugvici. Zaključci su bili doneseni prema količini mikroplastike, pH vrijednosti, električnoj vodljivosti te količini otopljenog kisika. Posjetitelji su se također mogli okušati u vakuumskoj filtraciji vode rijeke Daugave te analizi mikroplastike pod mikroskopom pomoću dihotomskog ključa. Radionica je sudionicima bila zanimljiva i poučna.  Profesorice Sekulić i Puhalović sudjelovale su i na različitim radionicama koje su im omogućile interaktivno učenje, ciljano orijentiranu komunikaciju, razmjenu iskustava, razvijanje  vještina i stavova, učenje o nepoznatom te razmjenu praktičnih vještina (radionice na kojima su sudjelovale: Air Quality Campaign – Focus on NO2, Hunting for microplastics in the Daugava River, Fires and Climate Change – Fire Fuel Protocol in practice). Na skupu su sudjelovali GLOBE mentori, znanstvenici, članovi američke ambasade, kordinatori iz različitih država, direktor GLOBE programa Tony Murphy te profesori različitih usmjerenja iz preko 20 država Europe i Euroazije. Radionica Air Quality Campaign – Focus on NO2 bila je interesantna zbog toga što je lako primjenjiva u osnovnoj školi. Na radionici su saznale kako analizirati kvalitetu zraka u dvorištu škole te na različitim katovima škole.  

Petra Sekulić i Monika Puhalović 

 

  • 11
  • 22
  • 33