„Bolje da umre selo nego običaji“ kaže stara narodna izreka koje se drži i naša prelijepa Posavina. KUD Posavka iz Oborova njeguje svoju tradiciju već dugi niz godina plesom, pjesmom, narodnim nošnjama i narodnim običajima.

 

Ovog srpnja tako su naše Posavke otišle put Makedonije kako bi na „Kostoski“ međunarodnom festivalu pokazale svoje umijeće i običaje. Stigle su dan ranije kako bi se pripremile za nastup te su drugog srpnja nastupile na otvaranju festivala. Domaćini festivala organizirali su i razgledavanje Ohrida te Manastira sv. Naum, a dodijeljene su i diplome te pokloni za učešće na festivalu.

Sljedeće godine KUD Posavka ćemo gledati na nekom drugom festivalu, ali u planu je i ponavljanje puta u Makedoniju.

„Sigurni smo da slijedeće godine nećemo ponoviti nastup u Makedoniji, ali nam je u planu da kroz tri godine ponovimo putovanje u Makedoniju, jer smo iz Makedonije ponijeli lijepe uspomene i iskustva. KUD svake godine izabere po pozivu novu destinaciju festivala, tako da trenutno ne znamo kuda će nas put odvesti“, poručila je predsjednica KUD-a Valentina Đuranec.

Iako ovaj KUD broji mnoštvo najmlađih članova zbog financijske situacije oni nisu sudjelovali na ovom festivalu, ali predsjednica poručuje kako će dati sve od sebe da i najmlađi članovi nastupe na jednom od budućih festivala.

„Nažalost u ovoj godini financijski nismo u mogućnosti odvesti naše najmlađe na festival, ali nam je u planu slijedeće godine povesti naše najmlađe na jedan od festivala na Jadranu", kazala je predsjednica.

Pjesmom i plesom kroz Oborovo

No ipak nema straha za ovo veselo i rasplesano društvo jer nakon sudjelovanja na festivalu i sami organiziraju vlastitu manifestaciju. KUD Posavka je i sama vrlo vješta u organizaciji te tako iščekujemo manifestaciju Pjesmom i plesom kroz Oborovo koja je postala prava tradicija te je mještani vjerno iščekuju s obzirom na činjenicu da se ova manifestacija zbog pandemije nije održala već dvije godine, a s ponosom nam ju je najavila predsjednica.

„KUD se trenutno priprema za svoju manifestaciju Pjesmom i plesom kroz Oborovo, gdje će nastupiti i dječja i starija grupa, uz KUD Veleševec, KUD Mačkovec, folklorni ansambal Kolo iz Sarajeva i ostale goste, te teku pripreme za nadolazeće nastupe“, poručila je predsjednica.

Bez sumnje vjerujemo kako će ova manifestacija privući, ne samo mještane Oborova, već i mještane cijele općine Rugvica.

Leonarda Dragojević

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77