________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nakon što je jučer u Ježevu nafta izbila iz polja, a zbog puknuća cijevi INA-e, kompanija je danas objavila kako je razlog puknuća naftnog cjevovoda korozija te su ponovili da nema opasnosti za zdravlje ljudi.

“Nastavljamo sa sanacijom terena te puknuća cjevovoda koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom. Na terenu su naše ekipe zadužene za ovakvu vrstu radova te užurbano rade na njihovom završetku. Novih izlijevanja nema, situacija je pod kontrolom i sanacija se odvija prema planu”, naveli su u priopćenju.

Uzrok izlijevanja je puknuće cjevovoda zbog korozije, navode iz INA-e o preliminarnim rezultatima.

“Cjevovod će se sanirati nakon čega će se ponovno pustiti proizvodnja s naftnog polja Ježevo. Sanacija zahvaćenog terena će potrajati dok on ne bude vraćen u prvobitno stanje, što bi moglo biti završeno u narednim danima. Opasnosti za zdravlje ljudi nema, a INA surađuje sa svim nadležnim institucijama te prilikom sanacije poštuje sve zakonske i okolišne propise koji se odnose na ovakve događaje”, stoji u njihovoj objavi u subotu.

Priopćenje o zagađenju okoliša dala je danas i policija navodeći kako u incidentu nije bilo ozlijeđenih te kako još nije utvrđena materijalna šteta.

"Jučer, 3. ožujka između 15 minuta poslije ponoći i 10.30 sati u Rugvici, Ježevo, na oranici  je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do istjecanja smjese nafte i vode iz naftovoda trgovačkog društva. Dio smjese nafte i vode izlilo se u oteretni kanal na kojem je postavljena zaštitna sabirna plutajuća brana. Naftovod je zatvoren te je u tijeku sanacija. U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba. Materijalna šteta je zasad neutvrđena dok će se očevid nastaviti nakon što se za to steknu uvjeti", priopćio je PUZ.