________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Općinsko vijeće Općine Rugvica pod predsjedavanjem Nenada Jakšića i u nazočnosti načelnika Općine Mate Čička na današnjoj sjednici donijelo je odluku o raspisivanju natječaja za prodaju parcele u naselju Rugvica (u blizini tvrtke M-San) ukupne površine oko 20.000 m2 po cijeni od 12,30 eura po m2. Naime, kako je pojasnio načelnik, istu parcelu planira otkupiti Hrvatski kinološki savez te svoje sjedište u Ilici u Zagrebu namjerava kompletno preseliti u Rugvicu.

 

„Drago mi je da nakon Imunološkog zavoda u našu općinu dolazi još jedna institucija i osobito mi je drago da u izboru više lokacija Hrvatski kinološki savez se odlučio za Rugvicu. Možemo očekivati niz manifestacija, prvenstva i izložbi u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza, a sljedeće godine planirano je i Svjetsko prvenstvo u Sv. Hubertu koje će se održati u Rugvici, i to uz pomoć Zagrebačke županije i Vlade RH. Vjerujemo kako će ta organizacija biti velika prilika za što bolju prezentaciju Općine Rugvica, ali i Županije i Hrvatske, kod svih svjetskih lovaca, lovkinja i kinologa“, poručio je načelnik Čičak.

Do 2.000 eura subvencije za solare i energetsku obnovu obiteljskih kuća

Na Vijeću je također donijeta odluka o raspisivanju Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području općine Rugvica u 2023. Godini. Načelnik Čičak napomenuo je kako će se mjera provoditi i u sljedećoj godini, sve do iskorištenja predviđenih sredstava, a radi se o subvenciji u iznosu do 2.000 eura.

„Fond za zaštitu okolišu i energetsku učinkovitost raspisao je tri natječaja - za postavljanje solara, energetsku obnovu kuća i dizalice topline, a Općina će za svaki potvrđeni natječaj od Fonda sufinancirati naše stanovnike općine. Na taj način nadamo će kako ćemo što više naših stanovnika potaknuti na obnovljive izvore energije“, kazao je načelnik.

 

Srušenu staru školu u J. Nartskom zamijeniti će zgrada ambulante i novi Vatrogasni dom

Na pitanje vijećnice Ivane Jakovljević o statusu stare škole u Jalševec Nartskom, načelnik je potvrdio da je objekt srušen zbog nepopravljivog stanja. „Cijena obnove stare škole bila je iz godine u godinu sve skuplja s obzirom na našu namjeru o uređenju za ambulantu, te nekoliko puta nismo prošli na natječajima za EU fondove. Ono što je presudilo u odluci bila je činjenica da zgrada nema temelje, krovište je od jelovih, a ne hrastovih greda te troškovi obnove bili bi trostruko veći od izgradnje nove zgrade. Prema idejnom projektu u novom dvojnom objektu bila bi ambulanta i Vatrogasni dom DVD Savski Nart. Planirana izgradnja je kroz dvije godine, a sredstva će se ostvariti kroz EU fondove ili iz vlastitih proračunskih sredstava“, naglasio je načelnik, dodajući kako shvaća emotivnu vezanost stanovnika uz staru školu, no objekt nije konzervatorski zaštićen, niti je spomenik kulture te će ga zamijeniti nova, modernija i funkcionalnija zgrada.    

Uskoro kreće sanacija savskog nasipa od Hruščice do Novaka Nartskih

Zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja Save proteklog vikenda u dva navrata su aktivirane redovne mjere Stožera civilne zaštite općine Rugvica, no stanje nije bilo toliko alarmantno te se i vodostaj se vrlo brzo normalizirao. Cjelokupnu situaciju nadzirao je Stožer, načelnik Stožer N. jakšić i načelnik Općine M. Čičak. Na vijećničko pitanje Tomislava Mayera Kralja o planu saniranja savskog nasipa, načelnik Čičak je informirao vijećnike kako je u nedavnom razgovoru s generalnim direktorom HV-a Zoranom Đurkovićem informiran da je pripremljena projektna dokumentacija za sanaciju našeg nasipa, u potezu od Hruščice do Novaka Nartskih, koji je u dosta lošem stanju. „Zahtjev na građevinsku dozvolu predan je nadležnom ministarstvu, a sredstva za izgradnju po hitnom postupku su osigurana putem NPOO-a“, dodao je načelnik Čičak.

Vijećnici su na sjednici isto tako prihvatili odluku o davanju suglasnosti na prijedlog VII. Izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada DV Medvjedići Rugvica po kojoj se omogućava zapošljavanje još jednog pedagoga, zbog daljnjeg širenja vrtića sljedeće godine i bolje ekipiranosti stručnog kadra, pojasnila je ravnateljica Vrtića Maja Blažević.

I.G.O.

  • 11
  • 22
  • 33