________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Učenici 1.a razrednog odjela OŠ Rugvica sudjeluju u jednogodišnjem međunarodnom projektu А MAGICAL INTERCULTURAL FRIENDSHIP NETWORK koji je usmjeren na ljudske vrline (kaleidoskop vrlina):  radoznalost, samopouzdanje, odgovornost, originalnost, upornost, povjerenje, odlučnost, snalažljivost, kreativnost.

 

Projektom se želi kod učenika osvijestiti činjenica da su danas ljudske mane u fokusu, da su medijski članci o ljudskim manama daleko vidljiviji i da je velika rjetkost  u žižu javnosti uključiti bilo koju ljudsku vrlina, poput dobrote, ljubavi, poštenja ili iskrenosti.

Učenici su skloni oponašanju svojih idola koji su najčešće stekli pažnju medija i veliku vidljivost na društvenim mrežama, a koje prati ovaj uzrast, stavljajući u fokus svoje aktivnosti (mane) poput nepoštivanja društvenih normi i rušenja svih mogućih kodeksa ponašanja. Prateći ovakve negativne primjere, naši učenici se lagano navikavaju na jedno drugačije društveno okruženje, prihvaćajući društvo nelogičnosti kao novu normalanost u kojoj se pomoću isticanja mana dobija društveni status i značajan medijski prostor. Namjera ovog projekta je želja i pokušaj da vratimo vrline u modu i da pomognemo učenicima da iste prepoznaju, nadograđuju, njeguju i na pravi način vrednuju.

Ukoliko se dogodi da kroz projekt dio učenika osvijesti potrebu za njegovanjem vrlina, mentori će projekt smatrati uspješnim. Projektom učenici daju svoj doprinos realizaciji 4. cilja od 17 razvojnih ciljeva UN-a: Kvalitetno obrazovanje.

U projektu aktivno sudjeluje više od 70 000 učenika iz više od 1 500 škola, iz 74 zemlje svijeta. Sve države sudionice projekta imaju umrežene nastavnike koji komuniciraju  putem zasebne platforme i putem video sastanaka (virtualna zbornica). Aktivnosti rada na projektu provode se na satovima razrednika, izvannastavnih aktivnosti učenika, ali i ostalih nastavnih predmeta.

Jedna od aktivnosti projekta je i međunarodno povezivanje učenika škola s ciljem kreiranja i razmjene originalnih  darova imajući na umu specifičnost podneblja partnerske škole. Prvašići iz OŠ Rugvica povezali su se u projektu s OŠ Travnik. Istražujući značajke Travnika (zimski sport na Vlašiću, pas Tornjak, rijeka Lašva iz koje se nekada kopalo zlato, Travnik u srcu (središte Bosne), Vezirski slon, travnički kratkokljuni golub i dr.) učenici su se s učiteljicom Klajn D. iz rugvičke škole odlučili za izradu slona kao jednog od simbola.

Slon je oblikovan u obliku slagalice tzv. puzzle.  Svaki učenik razrednog odjela oslikao je jednu karticu slagalice. Na ponos prvašića i njihovih roditelja upućena je pošiljka u OŠ Travnik. Ovih dana stiglo je iznenađenje (darovi) i za pravašiće OŠ Rugvica od učenika OŠ Travnik (originalni bedževi sa simbolom Rugvice, prigodna pjesma otisnuta na velikom poster plakatu). Ovim projektom brišemo granice u svijetu odgoja i obrazovanja, otvaramo vrata jedni drugima, međusobno se pomažemo kako među djecom tako i među onima koji su temelj odgoja i obrazovanja.”, pri preuzimanju dara istakla je doc.dr.Zehrina Selimović učiteljica iz OŠ Travnik za medije BiH.

Direktor OŠ "Travnik",mr. Dženan Aganović, koji podržava ovakve projekte izjavio je:
„Ovim projektom pomjeraju se granice nastavnog konteksta koji podrazumijeva i drugačiji pristup i pogled  na nastavni sistem našeg odgoja i obrazovanja“. U svojoj izjavi direktor OŠ Travnik pohvalio je međunarodnu suradnju, trud mentorica i rad učenika u provedbi aktivnosti.

PRILOZI: fotografija slonića (rad učenika OŠ Rugvica) i primljeni rad (prigodna pjesma i bedževi (pojedinačna izrada svakog učenika odjela  iz OŠ Travnik s prikazom simbola Rugvice)     

 

  • 11
  • 22
  • 33