Iako je Dječji vrtić Medvjedići Rugvica, smješten u Jalševec Nartskom, uspješno započeo s radom još 10. siječnja ove godine, i to najviše zbog velike potrebe i interesa za upis brojne djece na ovom području, svečano službeno otvorenje Dječjeg vrtića u tom razdoblju je izostalo i zbog tada aktualnih epidemioloških mjera. Stoga je danas u nazočnosti visokih dužnosnika, predvođenih izaslanicom predsjednika Hrvatskog sabora te ujedno predsjednicom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesnom Bedeković, izaslanicom predsjednika Vlade RH i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić i zamjenikom župana Zagrebačke županije Damira Tomljenovića te naravno u ime domaćina načelnika Općine Rugvica Mate Čička i njegovih suradnika - svečano otvoren Dječji vrtić Medvjedići Rugvica.

 

Vrtić je službeno otvorila tadašnja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković koja je ujedno u srpnju 2020. godine, zajedno s načelnikom Čičkom, položila kamen temeljac. „Tada smo stajali na praznoj ledini, a sada smo u prekrasnim, funkcionalnim prostorima punim djece. Ovaj Vrtić jedna je od najbolje uređenih odgojno obrazovnih ustanova za predškolsku dob u Zagrebačkoj županiji. Ujedno jedan u nizu vrtića koji je Vlada RH od 2017. godine obnovila, izgradila, rekonstruirala, dogradila - ukupno 498 vrtića s 2 milijarde kuna utrošenih sredstava, dok za sljedeće razdoblje je osigurano 2,6 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ovim ulaganjima cilj je do 2026. godine osigurati predškolski odgoj za 90 posto djece do 3 godine te novih 22.500 mjesta za djecu u vrtiću“, poručila je Bedeković.

Tom prilikom načelnik Općine Rugvica Mato Čičak zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede, Vladi RH, Državnom uredu za demografiju koji su omogućili izgradnju vrtića, najavivši daljnje planove za proširenje. „Sada nam slijedi prijava na natječaj u kojem će biti nekoliko milijardi kuna za izgradnju i nadogradnju vrtića što će nam uvelike pomoći za naše buduće planove, a uzorna Općine Rugvica već priprema natječajnu dokumentaciju jer planiramo otvoriti još 4 nove odgojne skupine. Ovo je vrlo emotivan trenutak jer mnogi nisu vjerovali da će vrtić biti ostvaren. Ovo je velika stvar za našu Općinu, za našu djecu. Ovaj dan je veći i od Dana općine“, poručio je načelnik Općine.

Ravnateljica Vrtića Maja Blažević istaknula je kako općinski vrtić pohađa 124 djece u 5 odgojno obrazovnim odjeljenjima. „Ovime je prepoznata velika potreba za dječjim vrtićem na ovom području. Ujedno potrebe su sve veće tako da rujnom proširujemo svoje kapacitete na ovo područno odjeljenje za 87-ero djece. Zahvaljujem se svima uključenima u realizaciju projekta izgradnje ovog vrtića, kao i budućeg područnog odjeljenja, posebice osnivaču vrtića – Općini Rugvica“, poručila je ravnateljica Blažević.

Na kraju svima okupljenima riječima blagoslova i molitve obratili su se bosanskohercegovački kardinal, nadbiskup i metropolit u miru Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije msgr. Tomislav Subotičanec i župnik Župe Savski Nart Mato Draganović.

Podsjećamo, projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije prema Natječaju za provedbu podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.160.492 kune od čega je 7.439.500 kuna sufinancirano iz sredstava EU.

Vrtić je izgrađen u nepune dvije godine te zbrinjava trenutno 124 djece u 5 odgojnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke. Otvorenjem vrtića omogućeno je 17 novih radnih mjesta.

I.G.O.

 • 11
 • 1010
 • 1111
 • 1212
 • 1313
 • 22
 • 33
 • 44
 • 55
 • 66
 • 77
 • 88
 • 99