Jedanaesti ciklus projekta za poticanje čitanja međunarodne razine Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige završio je 06. 05. 2022. svečanim festivalom i druženjem učenika sudionika projekta i njihovih mentora u kinu Tuškanac.

Idejni začetnik navedenog projekta je knjižničar i novinar Denis Vincek, a nositelj je Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara u kojoj je projekt i počeo. Ovogodišnji voditelj projekta je prof. Zvonimir Guić. Projekt se od 12. srpnja 2019. godine provodi uz potporu i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

U 11. ciklusu navedenog projekta sudjelovalo je 556 učenika iz 30 škola iz 13 hrvatskih županija, Grada Zagreb i Federacije BiH.

U svakoj od škola uključilo se jedno odjeljenje i tijekom školske godine naglas se čitalo književno djelo koje nije smjelo biti obvezna lektira.

Nakana projekta je da se novonastalom multimedijom, kratkim filmom ili radijskim prilogom, ožive zaboravljene knjige. Cilj takvog rada je da se potakne učenike da koriste Web2.0 alate koji su pogodni za kreativne uratke.

Jedna od vrijednosti projekta je i u tome što projekt nema natjecateljski karakter - svi su pobjednici jer potičući čitanje razvijamo kod djece niz kompetencija dok se u razredima provodi projekt i priprema za završno predstavljanje.

Učenici 4.a razrednog odjela OŠ Rugvica čitali su djelo Maje Gluščević “Priča o         Jelenku” pod mentorstvom učiteljice Danijele Klajn.

“Priču o Jelenku” učenici su pretvorili u digitalni strip koristeći web alat Pixton, likovima su dodijeljeni glasovi učenika razrednog odjela, a sami likovi su u stripu animirani.

Čitav sadržaj je obrađen u web alatu Filmora u kojem je dodana prigodna pozadinska glazba i drugi zvučni i slikovni efekti. Nastao je multimedijski animirani video mamac “Jelenko”.

Tijek kao i rezultat rada četvrtaša OŠ Rugvica na festivalu u kinu Tuškanac predstavile su učenice 4. a razrednog odjela Magdalena Grgić i Maja Močljanin.DK