Nakon dugog niza održavanja sjednica Gradskog vijeća izvan Gradske uprave Grada Dugog Sela, kao što je bilo u prostoru Gradske sportske dvorane te u dvorani Glazbene škole Dugo Selo, današnja redovna 5. sjednica pod predsjedavanjem Siniše Kljajića ponovno je organizirana u matičnim prostorima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera te u prisustvu predstavnika izvršne vlasti, gradonačelnika Nenada Paniana i njegove zamjenice Jasminke Kokot Bambić.

 

Aktualni sat otvorio je potpredsjednik Vijeća Kruno Blažinović s pitanjem kada će se konačno otvoriti nova zgrada željezničkog kolodvora, na što je gradonačelnik izrazio veliko nezadovoljstvo i razočaranje zbog prolongiranja otvorenja kao i činjenice što predstavnici Uprave HŽ-a govore o datumima koji se na kraju ne realiziraju, a takva situacija, i što se tiče izgradnje nadvožnjaka, već traje godinu dana. Napomenuo je kako je sutra planiran, ponovno, sastanak s predstavnicima HŽ-a te se nada novim i konkretnim saznanjima.

Nakon nedavne tragične nesreće u Bjelovarskoj ulici vijećnicu Kristinu Jelečki zanima da li će se sigurnost iste prometnice podignuti na viši nivo - izgradnjom uspornika, semafora ili ugradnjom video nadzora te kada je planirano kompletno uređenje Bjelovarske ulice. Pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko istaknuo je kako je Grad zatražio od MUP-a pojačanu kontrolu brzine na prometnici s obzirom da je nesreću uzrokovala nepropisna brzina, a u tijeku je projektiranje nogostupa i rotora do Ulice Rimski put, a preostali dio u budućnosti.

Vijećnik Darjan Budimir nadovezao se na problem Bjelovarske ulice te predložio da se u suradnji s MUP-om i ŽUC-om još više osiguraju i druge krizne prometnice koje su potencijalno opasne te da se iz istih izvora osiguraju financijska sredstva za tu namjenu. Također naveo je problem putnih kanala i betonskih prilaza u toj ulici. Gradonačelnik Panian potvrđuje da će se kanali riješiti čim radovi na rekonstrukciji i izgradnji infrastrukture budu gotovi, a u razgovoru s v.d. načelnicom PP Dugo Selo nadzor u Bjelovarskoj je već sada pojačan. Gradonačelnik drži da neodgovornost i neodgoj vozača dovodi u opasnost sve u prometu i uzrok je svih nesreća, a ne ravna cesta. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Kljajić smatra kako se kroz tijelo Vijeće za prevenciju nastoji aktivirati represivni aparat policije.

Vijećnika Budimira zanimalo je još do kuda je stiglo pokretanje stručne rasprave i dijaloga oko prostorno planske dokumentacije. Predsjednik Vijeća Kljajić istaknuo je da je potrebno učiniti dubinsku analizu prostorno planske dokumentacije zbog čega je potrebno dovoljno vremena. Nastavno, gradonačelnik najavljuje kako će nakon definiranja gradskog proračuna za sljedeću godinu uslijediti analiza stanja u prostoru i pripadajućim dokumentima. „Bit će puno promjena i Dugo Selo će izgledati puno drugačije nego dosada. Nećemo širiti građevinska područja, štit ćemo zelene površine i Martin Breg, uredit ćemo poduzetničku zonu. Nova obilaznica promijenit će vizuru grada i samog prometa, uz nastojanje da izgrađenost prostora podjednako se razvija sjeverno i južno od pruge. U tim razgovorima očekujem prijedloge svih vijećnika jer sve to činimo radi budućnosti naše djece“, poručio je gradonačelnik. Vijećnik Budimir na kraju i dalje izražava svoje nezadovoljstvo parcijalnim izmjenama Prostornog plana i točkastim izmjenama.

Vijećnik Ivan Gereci u ime građana Radničke ulice u Kopčevcu traži pisano pojašnjenje o nedavnom odobrenju da istom ulicom prometuju vozila veća od 7 tona, što dosada nije bilo moguće, i zbog čega građani izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Potpredsjednik Vijeća Krešimir Cvijanović zatražio je više informacija o nedavnom postavljanju stupića u Domjanićevoj ulici te u kojoj je fazi rješavanje imovinsko pravnih odnosa za produžetak Krležine ulice. Pročelnik za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan navodi kako je postupak za rješavanje produžetka Krležine pokrenut prije 3-4 godine, no zbog nedostatka sredstava je zaustavljen. Pročelnik za gospodarstvo i financije Dean Dragičević pojasnio je kako su u Domjanićevoj započeli pripremni radovi izgradnje projekta biciklističkih staza.

Predsjednik Vijeća Siniša Kljajić zatražio je pisani odgovor na pitanje o ukupnoj sumi novaca koju je DKPC morao platiti kao penalizaciju zbog nerazdvajanja otpada, odnosno sredstava za poticanu naknadu, u razdoblju od 2018. do 2021. godine.  

I.G.O.    

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55