Pod predsjedavanjem Ivice Lokmića danas je održana sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje na kojoj se, prije sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela zakazanoj sljedećeg tjedna, u utorak 30. ožujka, razmatrao prijedlog odluke o donošenju X. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dugog Sela.

Sjednici su uz članove Odbora prisustvovali dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić i pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko.

„Predmet X. izmjena i dopuna Prostornog plana Dugog Sela je ostvarivanje prava izgradnje trgovačkog centra uz nadvožnjak u izgradnji kod LIDL-a. Rdi se o prostoru planirane površine 20.000 m2 koji će sadržavati 11 trgovačkih prostora, parkiralište te ulaze sa sjeverne strane te s zapadne strane“, između ostalog je pojasnio pročelnik Vinko. Član Odbora Marko Salapić komentirao je kako bi za trgovački centar tih gabarita bilo potrebno razmišljati i o trećem ulazu/izlazu s istočne strane radi omogućavanja što efikasnije dostave robe, ali izbjegavanju stvaranja prometne gužve. Pročelnik Vinko kazao je kako će se promet u tom dijelu svakako rasteretiti, i to usmjeravanjem na nadvožnjak. „Pozicija škole nije najsretnije rješenje stoga je sigurnost učenika u prometu najveći prioritet. Raskrižje će biti semaforizirano na način da zaustavljaju promet ukoliko vozila voze više od 50 km/h tako da će djeca moći sigurno prelaziti prometnicu“, naveo je pročelnik. Salapića je isto tako zanimalo hoće li izgradnja ovakvog tipa trgovačkog centra urbanistički promijeniti grad, odnosno pozicionirati centar grada na tom mjestu, s obzirom da uz njega već postoji nekoliko prodajnih centara, a u planu je još jedan. Pročelnik Vinko drži kako se radi o prostoru koji će biti vrlo zanimljiv trgovcima, ali i kupcima, te će se možda dogoditi kao i mnogim drugim gradovima o „uništavanju centra“ zbog trgovačkih centara, no to je teško predvidjeti hoće li se dogoditi i u našem gradu.

Članovi Odbora uz jedan glas za i tri suzdržana, većinom glasova nisu dali pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena Prostornog plana. Na sjednici je također dogovoreno da se u ponedjeljak 29. ožujka održi još jedan sjednica Odbora na kojoj će se razmotriti prijedlozi UPU-a Dugo selo Zapad i DPU zone Centar naselja Dugo Selo.  

 

  • 11
  • 22
  • 33