Danas je u prostoru Gradske sportske dvorane održana 34. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, posljednja u ovom mandatu koja je održana u prisustvu predstavnika izvršne vlasti – gradonačelnika Nenada Paniana i njegovih zamjenika Jasminke Kokot Bambić i Nikole Tominca, gradskih vijećnika, predstavnika gradskih stručnih službi te ravnatelja gradskih ustanova i trgovačkih društava.

Uz planiranih 19 točaka dnevnog reda odlukom većine vijećnika prihvaćene su nadopune – donošenje odluke o izradi 13. izmjena i dopuna DPU zone Centar naselja Dugo Selo, kao i nadopuna zaključka o prihvaćanju financijskog pokroviteljstva za dvije sportske udruge, dok predložena odluka o donošenju UPU Dugo Selo – Zapad, nije prihvaćena.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Siniša Kljajić s pitanjima upućenim gradonačelniku, a vezano uz njegovo gostovanje u emisiji na HRT4 kada je izjavio „čuva milijun kvadrata državnog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Puhovec za automobilsku industriju Rimac“. Zanimalo ga je kada će se to realizirati, dok je drugo pitanje bilo vezano uz rad tvrtke DUKOM-plin d.o.o. i prijedlog Kluba Drugo Selo da se održi tematska sjednica na temu liberalizacije tržišta plinoopskrbe, no taj prijedlog se unatrag cijele pune godine nije ostvario. Odgovorivši na pitanje o autoindustriji Rimac gradonačelnik Panian kazao je kako se radi o „poslovnom teaseru“ s obzirom da uz Dugo Selo, još Varaždin i Ivanić Grad imaju milijun kvadrata državne zemlje potrebne za taj vid industrije, što Kljajić pak smatra „da je teaser u svrhu gradonačelnikove promocije“. Što se tiče DUKOM plina gradonačelnik drži da sve promjene i prijedlozi, pa i izlazak na tržište, moraju biti razmotreni od svih suvlasnika tvrtke. Vijećnik Kljajić izrazio je nezadovoljstvo odgovorom smatrajući da suvlasnici izbjegavaju raspravu o poduzeću, dodajući da vijećnici i dalje ne znaju podatak koliko je koštala revizija u DUKOM plinu, a niti su svi vijećnici dobili izvješće iste revizije.

Vijećnika Stipu Velića zanimalo je poštuju li se rokovi izgradnje sekundarne kanalizacije, s obzirom da se zadani rok približava. Također predlaže da se problem prometnih gužvi na križanju Osječke i Zorićeve ulice riješi proširenjem Osječke u dijelu skretanja prema zapadu, odnosno prema Zagrebu. „Bilo je određenih prijepora između VIOZŽ-a i pojedinih izvođača na radovima kanalizacije radi čega je došlo do prekida i odgode radova, no sve je to sada riješeno i sve teče bez prekida“, kazao je gradonačelnik. „Prostorne mogućnosti proširenja Osječke vrlo su ograničene. Zahtjevalo bi žrtvovanje parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom i sužavanje nogostupa na što nismo spremni, stoga smo organizirali posebnu regulaciju prometa Ferenčakovom iz Sportske te Mihanovićevom iz Vatrogasne“, odgovorio je pročelnik za komunalnu djelatnost Marijo Vinko.

Vijećnica Renata Jelečki postavila je pitanje o završetku radova u Domobranskoj ulici te s obzirom da je planiran i nogostup do svetomartinske crkve kolika će biti širina istog. Pročelnik Vinko podsjetio je na prijepore koji su nastali oko prometnog elaborata i zatvaranja ulice, no čim je to riješeno radovi teku bez zastoja, i to još sljedeća dva mjeseca. Planirana je zamjena plinovoda i onda tek asfaltiranje. U tijeku je projektiranje izgradnje nogostupa, a potrebno je riješiti otkup parcela za nogostup – kilometar i 600-800 metara. Nogostup će biti izveden u nekoliko faza, a kretanje pješaka će biti omogućeno na uzdignutoj bankini širine metar 60 cm. Drugo pitanje vijećnice bilo je vezano uz gradskog vijećnika koji je zaražen COVID-19 prisustvovao prošloj sjednici Gradskog vijeća te je li podnesena kaznena prijava protiv istog, na što je odgovor dao dogradonačelnik Nikola Tominac, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Dugo Selo. „Nakon saznanja da je zaraženi vijećnik bio na sjednici upoznata je policija, a načelnik Policijske postaje kazao je da će nakon faze oporavka oboljelog pokrenuti postupak utvrđivanja kaznenog ili krivičnog djela“, odgovorio je Tominac dodajući kako će utvrditi ovih dana što je postupak utvrdio.

Vijećnik Stjepan Štefinovec je posvjedočio kako se osobno i njegova obitelj zarazili od dotičnog vijećnika pozivajući njegovu stranku da se ispriča zbog neodgovornog ponašanja člana, na što je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir reagirao rekavši kako „nije potrebno tražiti kolektivnu odgovornost“ te u samom trenutku održavanja sjednice Vijeća nitko nije znao nit je bilo pozitivnih vijećnika. „Ne treba nekoga pribijati na križ, postoje nadležne institucije koje će se pozabaviti slučajem te uostalom svatko je odgovoran za svoje postupke“, zaključio je predsjednik Gradskog vijeća. Drugo pitanje vijećnika Štefinovca odnosilo se na natječaj Zagrebačke županije za apliciranje sredstava za uređenje vatrogasnih domova te da li se Grad prijavio, na što je pročelnik Vinko zanijeko.

Predsjednik Gradskog vijeća Budimir upitao je gradonačelnika Paniana da li je primjereno noć prije sjednice Vijeća tražiti nadopunu dnevnog reda s donošenjem prostorno planskih dokumenata te da li izvršna vlast ostaje pri tome da se užem centru grada smješta pogon prerade plastike. Gradonačelnik drži da nije primjereno da na samoj sjednici od predstavničke vlasti dobije 19 amandmana na proračun, a što se tiče prostorno planskog dokumenta UPU Dugo Selo-Zapad on se predlaže zbog izgradnje trgovačkog centra, a ne tvrtke za preradu plastike.   I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33