________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zaštitari u svim dugoselskim školama počeli su s radom u studenom prošle godine, Grad Dugo Selo osigurao je 25.000 eura za tu namjenu. Kako navode iz gradske uprave, škole, roditelji i učenici nemaju primjedbi na rad zaštitara, dapače, komentari su jako pozitivni – prilagodba je prošla u najboljem redu.

 

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian ističe kako mu je drago što je proces prilagodbe prošao u najboljem redu i što roditelji, učenici i nastavno osoblje škole nisu imali primjedbi. Zaštitari su uvedeni nakon nemilih događanja, nakon što su u kratkom razdoblju pretučena tri dječaka 2022. godine.

Zaštitari u školama imaju ulogu prevencije mogućeg nasilja, a borave u njima i vikendima te blagdanima.

Ravnatelji osnovnih škola Josipa Zorića Mara Mamuza i „Ivan Benkovć“ Branko Goleš te ravnateljica SŠ Dugo Selo Darinka Svetec su zadovoljni. Situacija je mirna, problema nema, a kako su istaknuli posebno je zahvalna prisutnost zaštitara u neradne dane kada paze na objekt i okolinu škola.

„Mi smo velika škola, imamo preko 860 učenika. Zaštitar daje osjećaj sigurnosti, a roditelji i učenici prihvatili su bez ikakvih problema osobu koja pazi na porti škole“, kazala je ravnateljica Mamuza.

Škole su aktivni sudionici preventivnih akcija u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Uskoro slijedi sjednica gradskog Vijeća za prevenciju.