________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Proizvođači bučinog ulja s područja Zagrebačke županije polučili su sjajan uspjeh na 5. međunarodnoj izložbi bučinog ulja Alpe-Adria, ujedno i 12. Izložbi bučinih ulja Hrvatske, osvojivši 6 zlatnih medalja, 9 srebrnih i 1 priznanje.

 

OPG Marijo Barišić, OPG Antoljak, OPG Damir Habunek i OPG Kukec iz Zagrebačke županije dobitnici su zlatne medalje u A kategoriji za djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom (uz prženje), dok je OPG Marko Novak-Grgec iz Struge Nartske dobitnik najviše srebrne medalje. U B kategoriji za bučina ulja prešana hladnim postupkom, zlatnu medalju iz Zagrebačke županije su osvojili OPG Hukavec i OPG Ivica Cesar iz Obedišća Ježevskog, dok je OPG Vedran Šinko osvojio najvišu srebrnu medalju. Podršku županijskim izlagačima u ime Zagrebačke županije dao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Na izložbu održanoj u Varaždinu pristiglo je 166 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke, a dodijeljeno je 148 medalja, od kojih je 31 zlatna, 95 srebrnih i 22 brončane. Šampionom je proglašeno bučino ulje Josipa Žmegača iz Varaždinske županije.

Izložbu je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila kontinuirani porast broja izlagača na ovoj manifestaciji. „Izložba je podsjetnik na vrijednu tradiciju koja se u ovim krajevima može pronaći i 150 godina ranije. Prilika je to i svima nama da vidimo što ti ljudi rade, čime se bave“, rekla je ministrica Vučković pohvalivši ozbiljan pristup samoj izložbi. „Želim čestitati svim proizvođačima, svim dobitnicima priznanja, svi su oni izvanredni, svi su oni prva klasa“, istaknula je Vučković.

Organizator Izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Zagrebačkom, Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota.