________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Iz Hrvatske pošte upozorili su da se SMS porukama širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija, te su pozvali građane da ignoriraju obavijesti u kojima se od njih traži unos broja bankovne kartice.
"SMS porukama širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Obavijest o nemogućnosti dostave paketa samo je jedna u nizu pokušaja prijevara koje su se pojavile u zadnjih nekoliko godina, a uključuju i lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka, rasprodaje neuručenih paketa te prijevare vezane uz internetske oglasnike", navode u Hrvatskoj pošti.
Plaćanje ili provođenje bilo koje druge transakcije u Hrvatskoj pošti za dostavu paketa/pošiljaka moguće je samo i jedino poštaru na dostavi, u poštanskom uredu ili na paketomatu, istaknuli su u priopćenju iz Hrvatske pošte. Najbolja prevencija svakako je obraćanje pozornosti na detalje u poruci, poručili su te upozorili na pokušaje prijevare u ime Hrvatske pošte. Kažu da se napadači predstavljaju kao Hrvatska pošta te od primatelja putem poveznice navedene u poruci traže unos podataka o bankovnoj kartici.
"Svima koji su primili takvu poruku savjetujemo da ju ignoriraju te da ne slijede poveznice navedene u njoj jer riskiraju krađu bankovnih sredstava. Korisnicima savjetujemo da se jave policiji ako su bili žrtva internetske prijevare, a najbolja prevencija svakako je obraćanje pozornosti na detalje u poruci", priopćava HP.