________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs jučer je na adrese ravnatelja i ravnateljica svih hrvatskih škola odaslao upute, točnije smjernice kojih se trebaju pridržavati svi u slučaju bilo kakve ugroze sigurnosti učenika u školama, piše Večernji list.

Smjernice su, kako navodi ministar Fuchs, izrađene u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a sve s ciljem, sprječavanja rizičnih i opasnih situacija koje bi na bilo koji način mogli ugroziti učenike i djelatnike škola.

- Podsjećamo na iznimnu važnost suradnje školskih ustanova s institucijama na lokalnoj razini u sprječavanju i rješavanju nasilja i drugih rizičnih i kriznih situacija. S ciljem suradnje i koordinacije na lokalnoj razini uspostavljeni su gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja koji redovito održavaju koordinacijske sastanke tijekom kojih se razmjenjuju informacije od značaja za postupanje nadležnih službi u kriznim situacijama - poručio je Fuchs u svome dopisu ravnateljima, podsjetivši sve njih da su upravo oni članovi spomenutih timova koji se trebaju odazivati na redovite sastanke kojima koordiniraju načelnici policijskih postaja.

Prema smjernicama, tako se škole podsjeća da u bilo kakvoj ugrozi odmah zatraže hitnu intervenciju policije, ili u slučajevima prijetnje samoozljeđivanjem da zatraže uz intervenciju policije, i intervenciju hitne službe kao i da odmah pripreme pismenu obavijest nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad.
Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili radnje koja upućuje na to da je počinio kazneno djelo u okruženju škole, prema uputama koje su napravila dva ministarstva, djelatnici škole smiju i trebaju zadržati do dolaska policije,