________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nakon što je obavijest o prijavama za besplatni priključak na optičku mrežu za brži i stabilniji Internet za područje grada Dugog Sela i općine Brckovljani poslana od strane tvrtke Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada, tvrtke izvođača za tvrtku A1, a objavljene u Dugoselskoj kronici, 11. siječnja ove godine, koja je inače izazvala brojna pitanja i nedoumice kod naših čitatelja, građana – zatražili smo od nositelja projekta izgradnje širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA mreža) za stanovnike gradova Dugo Selo i Ivanić Grad te općina Brckovljani, Kloštar Ivanić i Križ - tvrtke A1 Hrvatska službeno priopćenje.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

„Službena definicija bijelih i sivih područja nalazi se na HAKOM-ovim stranicama u sklopu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa (ONP), kao i kroz druge dokumente. Temeljem dokumenata i informacija koje daje regulator, u nastavku se nalazi jednostavna definicija istih i pojašnjenje opsega projekta. Bijele adrese su sve one adrese na kojima je brzina pristupa internetu manja od 30Mbit/s. One su predmet ovog projekta te je za njih potrebno osigurati pristupnu mrežu sljedeće generacije (Next Generation Access), bilo žičanom (optika) ili bežičnom tehnologijom. Sive adrese su sve one adrese koje imaju zadovoljavajuću brzinu pristupa internetu (preko 30 Mbit/s) i one nisu predmet ovog projekta.

Adrese navedene u objavljenom Popisu adresa koje ostvaruju besplatni priključak na žičanu optičku mrežu odnose se na bijela područja, tj. bijele adrese koje će u sklopu projekta biti pokrivene svjetlovodnom (FTTH) mrežom. A1 Hrvatska će područje Grada Dugog Sela većim dijelom (preko 90% korisnika na bijelim adresama) pokriti svjetlovodnom mrežom, dok će manji dio korisnika biti pokriven mrežom temeljenom na bežičnoj tehnologiji.

U navedenom popisu nema svih adresa iz jednog od ova dva razloga – ili su inicijalno bile mapirane kao sive adrese (te samim time nisu niti ušle u projekt) ili su u sklopu projekta u planu za pokrivanje bežičnim pristupom.

Što se tiče mail adrese na koju se šalju zahtjevi za besplatni priključak, ovim putem se želimo ispričati jer je došlo do pogreške. Službena mail adresa na koju se šalju zahtjevi je EU fondovi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mail adresa će u kratkom roku biti promijenjena i na službenim stranicama gradova, naselja i općina koji su objavili obavijest o besplatnom priključku na optičku mrežu.