U tijeku jedinstveni radovi na mikrotuneliranju ispod rijeke Save

 

Na području Zagrebačke županije u tijeku je provedba 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb Istok", za čije je provođenje zadužena Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Hrvatskim vodama. Spomenuti se projekt provodi u 4 grada (Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina) te 10 općina (Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica, čime će se priključenost na vodovodnu mrežu s postojećih 62,95 posto povećati na 90,75 posto.

U sklopu projekta odvijaju se i radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta Kosnica s Regionalnim vodoopskrbnim sustavom, a tim je povodom danas organiziran obilazak radova, kojem se uz načelnike i gradonačelnike gradova koje obuhvaća projekt, priključio i zamjenik župana Damir Tomljenović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, te ministar Tomislav Ćorić.

-Sretan sam što ovaj projekt polako ide svome kraju. Danas predstavljamo proboj tunela ispod rijeke Save, kojim ćemo iz Turopolja u Posavinu i Prigorje dopremiti velike količine vode. Svi mi smo veseli što možemo sudjelovati u ovom projektu- istaknuo je predsjednik Skupštine Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, dugoselski gradonačelnik Nenad Panian.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Tomislav Masten kazao je kako je ovo najzahtjevniji zahvat na ovom projektu.

-Ovo je vrlo bitan projekt ne samo zbog svoje složenosti nego i zbog toga što spajamo naše vodocrpilište Kosnica koje se nalazi s jedne strane Save s istokom Zagrebačke županije. Bez ovog zahvata cijeli ovaj projekt nema smisla, odnosno nije moguće transferirati vodu na istok županije- otkrio je Masten, koji se nada kako će najkasnije kroz godinu i pol dana s vodocrpilišta Kosnica i kroz "savski tunel" opskrbljivati dodatnih 30 tisuća stanovnika pitkom vodom.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović prisjetio se začetka projekta 2008. godine.

-Presretan sam kada vidim do kuda smo danas došli. Ne da istok županije nije imao tada dostatne količine vode, već je imao i lošu kvalitetu vode. Ovim projektom sve to rješavamo- kazao je zamjenik župana.

Generalni direktor Hrvatski voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će ovaj projekt donijeti nešto neprocjenjivo za ovaj dio Zagrebačke županije, dok je ministar Tomislav Ćorić iskazao zadovoljstvo napretkom svih radova.

-Čestitka Županiji, ali i svim jedinicama lokalne samouprave na onome što se ovdje događa. Ovdje provodimo šest projekata vodno-komunalne infrastrukture vrijedne oko 3 milijarde kuna. Ovim projektom povećavamo broj ljudi priključenih na vodovodnu mrežu, ali i smanjujemo gubitke vode. Sve ono dobro temelji se na ovom kanalu- zaključio je ministar Ćorić.

Inače, na najzahtjevnijoj dionici mikrotuneliranja izvedene su jame dubine 12,5 metara bunarskim iskopom i započeto je mikrotuneliranje koje dobro napreduje, te se u naredna dva tjedna planira dovršetak radova nakon čega će tunel biti spreman za montažu cjevovoda kroz njega.

 

 • DSC_0835DSC_0835
 • DSC_0840DSC_0840
 • DSC_0847DSC_0847
 • DSC_0859DSC_0859
 • DSC_0865DSC_0865
 • DSC_0874DSC_0874
 • DSC_0877DSC_0877
 • DSC_0885DSC_0885
 • DSC_0888DSC_0888
 • DSC_0892DSC_0892
 • DSC_0898DSC_0898
 • DSC_0900DSC_0900
 • DSC_0905DSC_0905