Nedovršeni nadvožnjaci i dalje dijele grad Dugo Selo na preko pruge i ispod pruge, prijelaz je i dalje nesiguran za pješake, hvata se rampa velika/rampa mala, nova zgrada kolodvora stoji prazna dok putnici čekaju vlakove na Suncu, kiši, vjetru i pokojoj pahulji... Kad će kraj projekta - pišemo, pitamo, ne ide dalje od riječi.  Opetovano na taj problem, koji usporava prometni i gospodarski razvoj ovog područja - grada s velikim priljevom novog stanovništva i pozitivnim demografskim kretanjima, ukazuje HŽ Infrastrukturi d.o.o. te nadležnim Ministarstvima čelništvo Grada Dugog Sela.

Odgovori su uvijek isti: usporena dinamika, financijski problemi s izvođačima radova, ne zna se termin završetka, intenzivni pregovori, prioritet je zapadni nadvožnjak, zgrada kolodvora ne može u promet dok se ne riješe ostali tehnički uvjeti… i tako ukrug. Rok dovršetka davno je prošao, kako pišu mediji, na naplatu stižu penali s obzirom da se radi o državnom, kapitalnom projektu financiranom iz EU fondova.

Gradonačelnik Nenad Panian nedavno je ponovno dobio odgovor o razlogu kašnjenja radova u realizaciji projekta rekonstrukcije željezničke pruge Dugo Selo-Križevci od državnog tajnika Alena Gospočića iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prenosimo ga u cijelosti.

„Nastavno na Vaš dopis ovo Ministarstvo zatražilo je očitovanje upravitelja infrastrukture, tvrtku HŽ Infrastrukturu d.o.o., koje se očitovalo kako su radovi na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo-Križevci izvodili u posljednje dvije godine usporenom dinamikom, a okolnosti vezane za financijsku situaciju konzorcija, uključujući predstečajnog postupka DIV grupe o čijim radovima ovise i svi drugi radovi ostalih članova konzorcija, kao i povećanje cijena građevinskog materijala, proizvoda i energenata na globalnoj razini, gotovo su u cijelosti onemogućile radove u prvoj polovini ove godine. U takvim okolnostima zaustavljeni su i radovi na dovršetku radova na zapadnom nadvožnjaku i kolodvorskoj zgradi bez obzira na svjesnost svih sudionika o važnosti zapadnog nadvožnjaka, kako za Grad Dugo selo tako i za realizaciju samog projekta, odnosno na probleme građana Dugog Sela vezano za završetak radova na kolodvorskoj zgradi.

Slijedom navedenog, zbog financijskih poteškoća izvođača došlo je do zastoja u radovima i u ovom trenutku se ne može znati termin njihova dovršetka. U slučaju nastavka radova prioritet imat će i dalje zapadni nadvožnjak dok za slučaj kolodvorske zgrade iz tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o. napominju da je zgrada dovršena do razine do koje je to tehnički bilo moguće, ali njezin završetak i ishođenje uporabne dozvole vezano je uz cjelokupnu rekonstrukciju kolodvora te se takva ne može parcijalno niti završiti niti djelomično pustiti u uporabu. Zaključno, tvrtka HŽ Infrastruktura d.o.o. je u intenzivnim kontaktima s izvođačima radova kako bi se pronašlo rješenje za nastale problematike“, stoji u dopisu iz Ministarstva.