Kako navode iz Stožera civilne zaštite te Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, Hrvatska vatrogasna zajednica traži neodobravanje izvođenja javnih vatrometa na području RH, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velike opasnosti od izbijanja požara otvorenog prostora.

Zbog izuzetno nepovoljne meteorološke situacije i vrlo velike opasnosti od izbijanja požara otvorenog prostora te velikog broja požara koji svakodnevno traže veliki angažman vatrogasaca i zračnih snaga, nužno je djelovati u svim segmentima kako bi se utjecaj na smanjenje tj. mogućnosti izbijanja novih požara otvorenog prostora, navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice. U tom smislu traži se, sukladno Pravilniku o izvođenju javnih vatrometa, da se ne dozvoli izvođenje javnih vatrometa na području cijele Republike Hrvatske dok traje nepovoljna meteorološka situacija i vrlo velika opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora.

Također, uvijek stoji i upozorenje građanima o paljenju raslinja i raznih drugih materijala jer za svako loženje vatre na otvorenom prostoru dužni su pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti. Više OVDJE