Prateći najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za proteklo razdoblje načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac upoznaje nas sa najnovijim stanjem:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo državne i lokalne razine na državnoj razini početkom studenoga ove godine imali smo dnevno oko 500 osoba oboljelih od COVID-19 na bolničkom liječenju, a na respiratoru njih 10-ak. Trenutno je taj broj opao na prosječnih 370 i 10 na respiratoru. Na našem području tijekom rujna imali smo ukupno 341 novozaraženog, u listopadu 460, a za studeni do jučer 235. Ovi podaci nas upozoravaju da se primjereno ponašamo i da poduzimamo sve propisane mjere zaštite. To se posebno odnosi na veća okupljanja, a posebno na javni prijevoz gdje je preporučeno nošenje maski te posebno držanja većeg međusobnog razmaka, te dezinficiranja ruku. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, najbližima i zajednici u cjelini.

Što se tiče zbrinjavanja raseljenih Ukrajinaca kao jedne od značajnih aktivnosti djelovanja struktura civilne zaštite i njezinih subjekata, na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo trenutno je zbrinuto 65 osoba u 24 obitelji. Uspostavljena je kvalitetna suradnja sa svim državnim tijelima, a naše lokalne službe koje djeluju kroz Stožer civilne zaštite, poput Crvenog križa, policije, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, gradskih i zdravstvenih službi. Međusobno i pravovremeno se razmjenjuju svi podaci i važne informacije, a sve u cilju pružanja kvalitetne pomoći tim nesretnim ljudima. Povremeno se pojavljuju određene poteškoće oko osiguranja osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, ali se to rješava na državnoj razini.

Dosta je raseljenih osoba uključeno u rad lokalnih sportskih, kulturnih, umirovljeničkih i drugih udruga, organizirani su tečaji učenja hrvatskog jezika i slično. Djeca su uključena u školske aktivnosti, a odraslima se pomaže kod zapošljavanja. Svi su zdravstveno zbrinuti.

Pokušavamo maksimalno pomoći tim osobama koliko nam dopuštaju materijalne i ljudske mogućnosti.