________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Praćeni sitnom kišicom, ali i mnoštvom građana, predstavnika Grada Dugog Sela, braniteljskih udruga, članova obitelji i prijatelja - danas je u jutarnjim satima 32 biciklista, sudionika 12. po redu biciklističkog maratona Dugo Selo-Vukovar krenulo na put dug 390 kilometara. U znak obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje maraton se od 2018. godine vozi pod nazivom Memorijal Željka Galovića, u spomen na sugrađanina Željka Galovića, tako da su bicikliste ispratili i članovi obitelji Galović.

 

„Grad Dugo Selo je izuzetno ponosan na 12. Biciklistički maraton do Vukovara i na sve sudionike koji na specifičan način odaju počast gradu Vukovaru i žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Vi se cijelu godine pripremate za vrlo zahtjevne etape putovanja kako bi bili spremni za sve izazove, svojski i hrabro baš kako su sve napore i ugroze izdržali naši borci u Vukovaru. Zahvalila bi se Biciklističkom klubu koji je veliku ulogu u organizaciji, kao i svim donatorima, logistici i pratnji, ali i vama sudionicima koji odvajate svoje vrijeme za sudjelovanje u maratonu. Nadam se da će vas pratiti lijepo vrijeme i da će vas nagodinu biti još više“, poručila je prije puta svim sudionicima zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić.  

„Ova ruta je ruta ponosa, slave i patnje. Svi oni dečki koji su ratovali na području Vukovara su dali dio sebe, znali su zašto ratuju, zašto ginu, a to je slobodna i samostalna Hrvatska. Želimo vam puno sreće na putu i da ju dovršite svi živi i zdravi“, istaknuo je ratni zapovjednik i pukovnik Hrvatske vojske u mirovini Nikola Tominac.  

Ove godine maraton se vozi izmijenjenom i nešto dužom rutom koju nam je pojasnio predstavnik organizatora, Biciklističkog kluba Dugo Selo, Branko Goleš. „Prvih pet godina biciklisti su vozili vrlo prometnom Podravskom magistralom, što je otežavalo putovanje, tako da svake godine ruta se mijenja. Ove godine odlučili smo se voziti uz rijeku Savu – od Rugvice do Jasenovca, pa prema Novskoj i Novoj Gradišci. Drugi dan idemo prema sjeveru do Požege, preko Papuka do Našica, Belišća i Beli Manastir, a treći dan vozimo Beli Manastir do Vukovara. U nedjelju dolaze još tri kombija i jedan auto naše logistike, naših članova obitelji, prijatelja, uz četiri automobila koji nas prate putem, kako bi po povratku mogli utovariti sve bicikle i vratili se u Dugo Selo“, rekao je Goleš. Također dodaje, kako osobno vozi sedmi maraton te kako ove godine po prvi puta je preko 30 sudionika. „Kada idemo već 12. puta, čovjek bi pomislio da će možda interes biti manji i da će se ljudi zasiti. No, sretan sam i ponosan što nas je ove godine toliko, od toga 8 ili 9 ide po prvi puta, na što smo isto tako ponosni. Što se organizacije dali smo sve od sebe i mislimo da će biti sve dobro kao i do sada“, na kraju je zaključio Goleš.

Po prvi puta biciklistički maraton vozi i općinski vijećnik Općine Brckovljani Marin Žafran. „Malo sam se pripremao, no emocije su velike. Mislim da ćemo odvoziti do kraja bez ikakvih zastoja jer vozimo prema Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta“, poručio je Žafran.

I.G.O.

Podsjećamo na plan puta:

 1. dan vožnje – petak, 17.11.2023.

Dugo Selo – Nova Gradiška (175 km)

 • Dugo Selo – Oborovo – Martinska Ves – Sisak – Lonja – Jasenovac – Novska – Okučani – Nova Gradiška
 1. dan vožnje – subota, 18.11.2023.

Nova Gradiška – Beli Manastir (145 km)

 • Nova Gradiška – Požega – Našice – Belišće – Beli Manastir
 1. dan vožnje – nedjelja, 19.11.2023.

Beli Manastir – Vukovar (70 km)

 

 • 11
 • 1010
 • 22
 • 33
 • 44
 • 55
 • 66
 • 77
 • 88
 • 99