________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U znak podrške prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima, Grad Dugo Selo ove godine pridružit će se obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece i inicijativi Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", priopćavaju iz Gradske uprave. Tako je ove godine zgrada Glazbene škole Dugo Selo večeras osvijetljena ljubičastim tonovima, a tako će biti i sutra na sam dan obilježavanja 17.studenog.

 

„Dugo Selo kao Grad prijatelj djece rado se uključuje u ovu akciju jer to je najmanje što možemo učiniti kako bismo podržali "Palčiće" i njihove roditelje“, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Dugo Sela Jasminka Kokot Bambić.

Također, dodala je da je svjesna da je šira javnost slabo upoznata s problemima s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću te zaključuje da su upravo ovakve akcije podizanja svjesnosti važne.

Naglašava kako su ranijih godina predstavnici gradske uprave Grada Dugog Sela imali susrete s malim Palčićima koji su vjerojatno sad i odrasla djeca.

„Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti takve susrete i imati priliku vidjeti ih i kao malo stariju djecu, mlade, ali i kao odrasle ljude“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, dok je u Hrvatskoj to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovo je djeci, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece. amš

  • p1p1
  • p2p2
  • p3p3