Brojni auditorij sinoćnje javne tribine o nenasilnom rješavanju sukoba i mirenja „Za Damire i Nemire“ koju su vodile renomirane stručnjakinje u provođenju programa medijacije mr.sc. Maja Uzelac i Karmen Ratković, prof. fil. i pov.umj. te kao moderator Josip Herceg, prof. fil. i soc., među kojima su kao građani prisustvovali ravnatelji obiju dugoselskih osnovnih škola, školski stručni suradnici, nastavnici, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, predstavnici Grada Dugog Sela te drugi – samo pokazuje i dokazuje koliko je našoj zajednici važno rješavanje nedavno medijski eksponiranog problema vršnjačkog nasilja, ali i bilo kojeg drugog, kao i preveniranja budućih. Tribinu je inicirao i organizirao Mario Kociper u dvorani Glazbene škole Dugo Selo.

 

Maja Uzelac gotovo 30 godina radi na zaštiti prava i potreba djece i odraslih, te na promociji kulture mira i miruljubivog rješavanja sporova. Najpoznatija je kao voditeljica projekata mirovne edukacije i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, a posebice kao ekspert u nenasilnom rješavanju sukoba i tehnikama medijacije za prosvjetne djelatnike i suce-izmiritelje. Autorica je nekoliko knjiga, uključujući ''Za Damire i Nemire - Vrata prema nenasilju'' te ''111 koraka prema demokraciji i ljduskim pravima''. Članica je projektnog tima UNESCO-va projekta „Obrazovanje za mir i ljudska prava u osnovnim školama Hrvatske“ te ima status internacionalnog trenera za edukaciju mladih za ljudska prava (certifikat Vijeća Europe), a također je suradnica i trenerica ACESA (Academy of Central European Schools). Bila je šest godina članica Upravnog odbora međunarodnog networka DARE (Democracy and Human Rights Education) te članica stručnog savjeta međunarodne organizacije EURED. Na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj djeci u New Yorku nastupila je kao predstavnica nevladinih organizacija svijeta te je govorila o pravu djece na mir.

Zajedno s Karmen Ratković osnivačica je nevladine udruge Mali korak u kojem je sada članica projektnog tima i koordinatorica programa. Ratković je mirovna aktivistkinja koja je najveći doprinos dala je u građanskim – civilnim inicijativama i organizacijama. Sudjelovala je u osnivanju i djelovanju Centra za mirovne studije i Centra za ženske studije (gdje je držala predavanja). Kao programska koordinatorica radila je dvadeset godina u neprofitnoj organizaciji  “Mali korak – centar za kulturu mira i nenasilja”. Unutar te organizacije specijalizirala se za nove metode rada u grupi i nove  informacijsko-komunikacijske tehnologije s posebnim naglaskom na razvijanju vještina timskoga rada, transformacije sukoba i medijacije. Vodila je seminare za nastavnike i projekte koji su se provodili u više od 80 škola u RH, BiH, Makedoniji i Srbiji. Trenerica je medijacije i tzv. procesnog rada na rješavanju sukoba. Surađivala s mnogim udrugama i institucijama širom svijeta (UN, UNICEF, DARE, OSCE, Hope Project, Danish Red Cross, Star Delphi International, i dr.). Članica je i trenerica HUM-a.

Cijenjene gošće uvodno su upoznale sve s dugogodišnjim radom i metodologijom u procesu provođenja njihovog programa, istaknuvši razne primjere pozitivne prakse iz drugih sredina, kao što je Zadar, Vukovar, Pakrac, itd. „Fizičko nasilje je najočiglednije i najjednostavnije rješavanje sukoba, no prevencija je dugotrajan i mukotrpan posao. Mi živimo u opasnom vremenu u kojem se gubi moralni integritet čovjeka. Danas smo suočeni s krizom osobnih vrijednosti. Djeca su danas svjedoci svih promjena u društvu i to ostavlja traga na njima. Odnosi roditelja i djece najčešće su uzrok dječjih frustracija “, istaknula je između ostalog mr.sc. Uzelac.

Profesorica Ratković navodi kako „u zajednici ostaje napetost nakon situacije fizičkog nasilja, sustav će svojom dinamikom odraditi svoj posao, a dotada je pitanje što mogu građani učiniti – zaštiti žrtvu, ali i samog počinitelja jer ipak se radi o maloljetniku“, kazala je. „Nitko ne daje podršku roditeljima djece nasilnika. Primjeri dobre prakse pokazuju rezultate u rješavanju konkretnih problema tek kada povežemo žrtve s počiniteljima“, dodaje prof. Ratković.

Stručnjakinje predlažu provođenje programa i radionica simulacija problemskih situacija u koje se može uključiti širi krug sudionika, no najveće težište bilo bi na škole, odnosno na učenike, nastavnike te roditelje. Ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza napomenula je činjenicu kako se na temelju publikacija mr. Uzelac u ovoj školi već 20 godina provode male psihosocijalizacijske skupine te provodi program nenasilnog rješavanja sukoba. „Dugo Selo nije grad slučaj, niti je naša škola. Možda su nas godine COVID-a pomalo uspavale, no mi smo itekako aktivni i kontinuirano radimo“, poručila je ravnateljica predloživši da ova tribina bude uvod u daljnje aktivnosti u našem gradu.

Pročelnik za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić pojasnio je kako je Vijeće za prevenciju, nedavno ustrojeno, tijelo u koje su uključeni svi relevantni predstavnici i za čiji rad će se u proračunu za sljedeću godinu osigurati 100.000 kuna, te upravo iz istih sredstava bi se moglo financirati provođenje ovakvog programa. „Pozivam gošće da Gradu predlože program s troškovnikom, a sve na temelju recentnih događanja u Dugom Selu kako bi se uskoro mogao pokrenuti proces. Moderator prof. Herceg spomenuo je mogućnost organiziranja zainteresiranih građana u udrugu, na što je pročelnik Savić također ponudio pomoć Grada, i osobnu, u rješavanju osnivanja udruge, kao i financijsku podršku gradskog proračuna.

I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55