________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Simbolički, na blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u Prozorju, na adresi Grgošićeva 52, otvorena je pčelarska kuća Pčelarske udruge Maslačak koja okuplja 69 pčelara s područja Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. Goste, među kojima su bili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian sa suradnicima te predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet i njegov zamjenik, ujedno predsjednik Pčelarskog saveza Zagrebačke županije, Željko Vukić, pozdravio je predsjednik Udruge Maslačak Milan Jergović.

Jergović je u opsežnom izlaganju o značaju pčela za očuvanje eko sustava i životu na planetu, zahvalio Gradu Dugom Selu, prvenstveno na besplatnoj dodjeli na korištenje objekta i okolnog zemljišta, ali i na razumijevanju značaja pčelarstva te poticajima koji Grad pruža svojim pčelarima. Osim Grada, istaknuo je Jergović, značajan doprinos dugo očekivanom otvaranju ovog objekta dalo je i Udruženje obrtnika Dugo Selo pa su gradonačelnik Panian i predsjednik Udruženja obrtnika Marko Cesar od Udruge dobili i posebna priznanja. Priznanje je primio i dugogodišnji predsjednik Udruge, koja radi već 34 godine, Juraj Kukas koji je godinama, kako je istaknuto, bio glavni pokretač rada ove udruge.

Jergović je istaknuo kako Udruga, odnosno njezini članovi, danas imaju oko 3000 košnica, odnosno, oko 12 milijuna pčela koje značajno doprinose očuvanju eko-sustava. Udruga, dodao je, surađuje sa istovjetnim udrugama u zemlji i inozemstvu, a s ponosom je istaknuo dobru suradnju s pčelarskim društvom Zagorja ob Sasvi iz Slovenije. Na ovogodišnjoj izložbi meda članovi Udruge su osvojili jednu zlatnu, tri srebrne i šest brončanih medalja, što govori o kvalitetnom radu dugoselskih pčelara. No, smatra Jergović, planirana je i daljnja edukacija članstva. U planu je također i daljnje uređenje pčelarske kuće, izgradnja oglednog pčelinjaka pored pčelarske kuće te suradnja sa školama i dječjim vrtićima, ali i staračkim domovima, u smislu edukacije šire populacije o značaju pčela. Planirana je i izgradnja tri kabine za apiterapiju koju bi Udruga pružala besplatno.

Gradonačelnik Panian izrazio je zadovoljstvo u pogledu suradnje s udrugom te istaknuo kako je med, kao finalni proizvod, zapravo „zadnja“ stvar u pogledu značaja pčelarstva te naveo niz uloga koje pčele imaju u održavanju eko sustava. Predsjednik HPS-a Kocet rekao je kako je Udruga Maslačak vrh u radu hrvatskih pčelara, a njegov zamjenik Vukić dodao je kako je pčela nezamjenjivi indikator stanja u prirodi te naglasio kako se pokazalo da je ne tako davno osnivanje Pčelarskog saveza Zagrebačke županije i pokretanje festivala meda odigralo značajnu ulogu u razvoju pčelarstva na razini županije.nhm

  • 6X1A40366X1A4036
  • 6X1A40386X1A4038
  • 6X1A40446X1A4044
  • 6X1A40476X1A4047
  • 6X1A40516X1A4051
  • 6X1A40636X1A4063
  • 6X1A40696X1A4069
  • 6X1A40786X1A4078
  • 6X1A40816X1A4081